Az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatói kidolgoztak egy eljárást, amelynek segítségével élelmiszeripari hulladékokból – mikrobiológiai kezeléssel – szarvasmarha takarmányt és jó minőségű talajkonzerváló szert lehet előállítani – írja a sunlive.co.nz.

Takarmány

Élelmiszer-feldolgozási hulladékból szarvasmarha takarmányt és jó minőségű talajkonzerváló szert lehet előállítani – Fotó: pixabay.com

A kutatók abból indultak ki, hogy az országban évente mintegy 2,2 millió tonna ipari élelmiszer-feldolgozási hulladék keletkezik, amelynek jelentős része egyáltalán nem hasznosul, sőt szennyezi a környezetet.

Brett Robinson professzor szerint a bioreaktorokban átalakított hulladékok megőrzik a növényi részekben lévő értékes fehérjéket és egyéb tápanyagokat, így a költséges eljárással semlegesítendő anyagokból – a talajkondicionáló szerek mellett – évente 1,6 milliárd dollár értékű takarmány állítható elő, amelyeknek tápértéke vetekszik a jelenleg használt gabona-alapú takarmányokéval.

A javasolt újítás emelheti Új-Zéland önellátottsági szintjét a szóban forgó anyagokból. A hasznosítás szempontjából pedig elsősorban a tej, valamint a szőlő és a burgonya feldolgozása során keletkező hulladékok jöhetnek számításba. Az ország tejiparában mintegy 800.000 tonna szilárd hulladék és 190 milliárd liter értékes fehérjéket is tartalmazó szennyvíz keletkezik, a burgonya feldolgozása során pedig az alapanyag 30 százalékát dobják szemétre.