Ha van kertünk, akkor valószínűleg helyet kapnak benne virágok is. Hiszen tudjuk, aki a virágot szereti... A hibiszkusz népszerűsége pedig töretlen, ami egyáltalán nem csoda. Igazán látványos, és számtalan változata között egészen biztosan mindenki talál a saját maga számára kedvére valót. A hibiszkusz, vagy más nevén mályvacserje számos változata kiváló szobanövényként, de sok van közöttük, amelyik kerti díszcserjeként varázsolja szebbé a kertünket.

Ha kedveljük az igazi mediterrán hangulatot a kertünkben, akkor semmiképp sem szabad lemondanunk a hibiszkuszról! Ha pedig tudjuk, mire van szüksége, hosszú éveken át gyönyörködhetünk benne, akár az otthonunkban, akár a kertben tartjuk.

Ismerd meg a hibiszkuszt

A hibiszkusz Ázsiából származik. Jean Robin hozta Európába, és ő ültette el az első példányt a párizsi királyi füvészkertbe. A fajok többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él, és vannak közöttük egyévesek és évelők, fás- és lágyszárúak, lombhullatók és örökzöldek is. Levele nagy, karéjos, virága magányosan vagy csoportosan áll, termése ötrekeszű tok.

hibiszkusz

A hibiszkusz csodálatosan szép virága a te kerted fényét is emelni fogja. Fotó: Shutterstock

A hibiszkusz önmagában ültetve is magára fogja vonzani a tekinteteket, így érdemes a kertünk egyik kiemelt pontjára ültetni. De akár sövényt is ki tudunk alakítani ebből a csodálatos növényből, hiszen akár két, két és fél méter magasra is megnőhet. Ráadásul igazán dús, így a nem kívánt betekintést is meg tudja vonni, ha a kerítés mellé telepítjük.

Mivel rengeteg színben megtalálható, csodás lehetőséget nyújt számunkra a színekkel történő játékra, hogy milyen árnyalatot választunk, illetve milyen árnyalatú hibiszkuszokat ültetünk egymás mellé. Akár törzses fácska is nevelhető belőle, amelyet körbe tudunk ültetni szép virágokkal, így fokozva még az amúgy sem elhanyagolható látványt. Mérete miatt olyan kertekben is kiváló választás, ahová egy nagyobb fa nem férne el.

Aromás illóolaj-tartalma miatt némely hibiszkusz fajta virágját gyümölcsteákba is beleteszik, sőt, még gyógynövény faja is van. A kínai hibiszkusz virága például köptető, köhögéscsillapító hatású. Fájából Kelet-Ázsiában díszeket faragnak, Indiában és Afrikában pedig ipari növényként is termesztik.


A hibiszkusz Kínában egyaránt jelképezi a hírnevet és a gazdagságot. Számos költeményben hasonlítják a hölgyeket is a hibiszkuszhoz, szépsége és törékenysége miatt.

Így gondozd a hibiszkuszt

A hibiszkusz egyáltalán nem igényes, így szinte bárhová ültethetjük. A talaj iránt sincsenek különösebb elvárásai, így mind az agyagos, mind a szárazabb közegben megél. A hibiszkusz nem szeret szomjazni, így meghálálja a rendszeres öntözést. Kedveli a párás környezetet, így azt is elviseli, ha áll alatta a víz. Egy dologhoz ragaszkodik, hogy kellő mennyiségű napfényben legyen része, így semmi esetre se ültessük árnyékba.

Még télen sem kell aggódni miatta. Az idősebb példányok a nagy mínuszokat is könnyedén elviselik, a fiatalokat pedig mulccsal letakarva tudjuk megvédeni a fagyok elől. Egy dolgot azonban nem visel jól, mégpedig az átültetést, így érdemes olyan helyre ültetni, ahol nem fogjuk többet megbolygatni.

A városi por sem tesz kárt benne, így akár egy forgalmasabb út melletti kertben is nagyon jól fogja érezni magát. A hibiszkusz nem igényel túl sok növényápolási feladatot, azonban a tél végén, vagy tavasszal szükséges a metszése. Ekkor kell eltávolítania a sérült, fagyott, vagy idős vesszőket, hogy helyet adjunk az újaknak. Az elvirágzott részeket is érdemes megmetszeni, és 2-3 rügyre visszavágni, mert így sokkal nagyobb virágokat fog hozni. Amennyiben sövénynek ültettük, a téli végi időszak kiváló annak formára nyírásához.

Szerencsére túl sok betegség és kártevő sem veszélyes a hibiszkuszra. A levéltetvek és atkafélék támadhatják meg, ezért érdemes rendszeresen átnézni, még a levelek fonákját is. A tetvek és atkák ellen nagyon jó megoldás lehet a csalánleves permetezés, de a gazdaboltok kínálatában is találhatunk megfelelő permetszereket.

Ha a rügyei lehullanak, akkor valószínűleg nem kap megfelelő mennyiségű folyadékot, vagy huzatos a helye. Ellenben, ha túl sok jutott neki a jóból, és túlságosan is sokat öntöztük, azt levelei sárgulásával és lehullásával adja tudtunkra. Szintén így jelzi a tápanyaghiányt, és a hirtelen hőmérséklet változásokat is.

Így ültesd a hibiszkuszt

A hibiszkusznak nem csupán a gondozása, de az ültetése is nagyon egyszerű feladat, így kezdő kertészek is nyugodtan belevághatnak. Készítsünk elő egy 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt, illetve, ha sövényt szeretnénk a hibiszkuszból, akkor készítsünk számára ültetőárkot.

A konténeres kiszerelésű hibiszkuszokat ezután helyezzük a gödörbe vagy árokba úgy, hogy a földlabdájuk felszíne mindig kerüljön egy síkba a talaj felszínével. Miután elültettük, alaposan tömörítsük a körülötte lévő földet, majd alaposan öntözzük be. Gondoskodjunk a bőséges vízellátásáról az ültetést követő időszakokban is, így jóval gyorsabban fog meggyökeresedni.

rózsaszín hibiszkusz

A hibiszkusz sövényként is megállja a helyét. Fotó: Shutterstock

Így szaporíthatod a hibiszkuszt

A hibiszkusz dugványozással szaporítható. Ehhez nyessünk le a növényről egy fiatal, félig fás vesszőt. Erre a legalkalmasabb a nyár végi, ősz eleji időszak. Ügyeljünk rá, hogy a levágott ág teljesen egészséges legyen. Az ágat 10-15 cm hosszúságúra igazítsuk és csak pár levelet hagyjunk meg rajta.

Ültetés előtt dugjuk a dugványok végét gyökereztető porba, majd neveljük cserépben, míg meg nem gyökerezik, és ki nem tudjuk ültetni végleges helyére, a tavaszi fagyok elmúltával.

A mi kedvenc hibiszkuszaink

1. A kínai hibiszkusz Ázsia szubtrópusi és trópusi területeiről származó évelő, örökzöld növény. 1-2 méteres cserjévé fejlődik, és rendkívül látványosak rózsaszín, piros, fehér, sárga vagy narancssárga virágai. Azonban a virágai csupán egy napig nyílnak. Szirmait mind a gyógyászatban, mind a szépségiparban felhasználják. A kínai hibiszkusz nem viseli jól az erős napfényt, de kedveli a párás környezetet.

2. A mocsári hibiszkusz magas termetű, évelő növény, amely Észak-Amerikából származik. Hatalmas virágai rózsaszín, piros, bordó, vagy fehér színben pompáznak, és bár rövid életűek, a növény folyamatosan pótolja azokat.

3. A szíriai mályvacserje, vagy más néven kerti hibiszkusz, vagy törökrózsa, India és Kína területén is őshonos. Akár a 3 méteres magasságot is eléri, és gyönyörű virágai vannak, melyek fehér, rózsaszín, lila vagy piros színben játszanak, és kelyhet formáznak.

Bármelyik mellett is döntünk, egészen biztosan sok örömünket fogjuk lelni benne a kertünkben.