2022. októberében az EU mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek havi kereskedelmi forgalmának értéke elérte a 36,5 milliárd eurót. Az EU agrár-élelmiszer-importjának részaránya nőtt, és ebben a hónapban elérte a 15,7 milliárd eurót. Ez 3%-os eltérést jelent az előző hónaphoz képest. A növekedést a szójadara, a repce, a búza és a napraforgóolaj magasabb ára eredményezte. Bár enyhe havi csökkenés tapasztalható, az EU agrár-élelmiszeripari exportja továbbra is erős, 20,7 milliárd euró értékben - írja a nak.hu

gabona

Az EU agrár-élelmiszeripari exportja továbbra is erős – fotó: pixabay.com

Az EU kereskedelmi mérlege továbbra is pozitív

Összességében és a megnövekedett import ellenére továbbra is pozitív az EU kereskedelmi mérlege, 5 milliárd euró - ez a fő megállapítás az Európai Bizottság által 2023. január 31-én közzétett legfrissebb havi agrár-élelmiszer-kereskedelmi jelentésben.

A legfrissebb havi agrár-élelmiszer-kereskedelmi jelentés külön hangsúlyt fektet a búza és a kukorica termelésének és fogyasztásának alakulására is a világ különböző régióiban.

Csökkent az export

Értékben az EU agrár-élelmiszeripari exportja 1,2%-kal csökkent az előző havi teljesítményhez képest. Az EU exportjának csökkenése főként a szeszes italok és likőrök, valamint a sajt és a túró exportjának visszaesésére vezethető vissza.

A Kínába irányuló export 3%-os növekedése részben ellensúlyozta az Egyesült Államokba (-5%) és az Egyesült Királyságba (-2%) irányuló export visszaesését. A havi csökkenés ellenére az EU agrár-élelmiszeripari exportja az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba az eddigi legmagasabb volt. 2022 első tíz hónapjában az EU USA-ba irányuló exportja elérte a 24,4 milliárd eurót. Ez 29%-kal magasabb, mint az azonos időszak hároméves átlaga. Hasonlóképpen, 2022 januárja és októbere között az EU 39,5 milliárd eurós exportja az Egyesült Királyságba 15%-kal magasabb volt, mint 2021-ben - írja a nak.hu

kukorica

Az Ukrajnából származó behozatal  25%-kal nőtt adott októberben, a kukorica, a napraforgóolaj, a napraforgómag és a repce terén – fotó: pixabay.com

Behozatal

Az EU két legjelentősebb országa, ahonnan az agrár-élelmiszer importtermékek érkeznek Brazília és Ukrajna. Míg a Brazíliából származó behozatal 17%-kal csökkent 2022. októberében az előző hónaphoz képest, addig az Ukrajnából származó behozatal  25%-kal nőtt adott hónapban, a kukorica, a napraforgóolaj, a napraforgómag és a repce az EU-behozatal 70%-át tette ki. Az Ukrajnából és Brazíliából származó import értéke 20%-kal haladja meg az EU harmadik legfontosabb agrár-élelmiszeripari beszállítójától, az Egyesült Királyságból származó termékek az értékét.

Az importált pálmaolaj mennyisége 16%-kal csökkent 2021. azonos időszakához képest, míg a kukorica behozatala 66%-kal nőtt - olvasható a NAK összefoglalójában.

A búza és a kukorica termelési és fogyasztási mintája a világ egyes régióiban

A COVID-19 világjárvány, valamint Ukrajna orosz inváziója veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot és ezzel emberek millióinak a megélhetését szerte a világon. Az Európai Bizottság minden szinten támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyek az élelmiszerek eljuttatására irányulnak a leginkább rászorulókhoz, és segítik az érintett gazdálkodókat.

A jelentés tartalmaz egy részt, amely bemutatja a búza és a kukorica fogyasztásának és termelésének történeti alakulását (1961-től 2019-ig) Európában, Közép-Ázsiában, Ázsia-Óceániában, Afrikában és Amerikában.