Orosz kutatók a tehenek homlokára szerelt, VR-szemüveg segítségével egy virtuális valóságot tárnak az állatok elé, mintha azok a szűk istálló helyett (akár télen is) egy napsütötte tágas, röpködő madaraktól hangos, zöldellő legelőn tartózkodnának – számolt be a kísérletről a spiegel.de.

szarvasmarha

Német szakértők szerint jobb tartási körülményeket kellene biztosítani, a tehenek becsapása helyett.

Az ilyen, futurisztikus szerkezettel ellátott tehenek a kísérletekben az átlagosnál több tejet adtak. Az orosz szakminisztérium közlése szerint az ilyen „szemüvegek” tesztelését már egy Moszkva-környéki telepen is megkezdték.

A virtuális valóság képét nyújtó eszköz bekerülési és használati költségeiről a cikk nem közölt információt, feltételezhető azonban, hogy az előállítható nagyobb mennyiségű tej elfogadható ellenérték lehet a szegény tehenek rászedéséért.

Ugyanakkor azonban ez a „szemüveg” állítólag súlyos visszaélésekre és törvényellenes cselekedetekre is lehetőséget adhat, ezért a rendőrség és a tűzoltóság felkészül az ezek segítségével rendezett terrortámadások elhárítására.

Az ilyen visszaélések természetéről és konkrét megvalósítási lehetőségéről egyelőre szintén nincs információ. Az sem világos, hogy az így felszerelt tehenek észlelik-e a környezetükben lévő akadályokat. Német szakértők szerint a teheneknek „szemüveg” helyett jobb tartási körülményeket kellene biztosítani.