A Baromfi Termék Tanács (BTT) az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján értesítette nemrég tagjait arról, hogy az első negyedéves állatjóléti támogatás kimarad, és valószínűleg csak április 1-jétől indulhatnak a kifizetések. Ám ehhez még meg kell történnie az uniós jóváhagyásnak.

baromfi

Csúsznak a kifizetések – fotó: Shutterstock

Az Agrárminisztérium korábban közölte: tavaly véget ér a 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Az Agrárminisztérium ezért már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot az eddigi szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel – írta a szaktárca.

Azonban az Agrárminisztérium és a bizottság közötti tárgyalások a baromfi támogatás esetén még nem zárultak le, ez okozza a késedelmet. Ahhoz, hogy a baromfitartók április elején megkapják a támogatást, igencsak fel kell gyorsulnia a tárgyalásnak.

A szakmabeliek szerint a baromfi ágazat így 3 milliárd forinttól esik el, ez pótlás nélkül nyár elejére likviditási válságba sodorhatja a termelőket.