Nagy szükség lenne a jó átvételi árakra és a fogyasztásbővülésre mind a tej, mind a marhahús tekintetében. A döntéshozóknak fel kellene ismerni, hogy az élelmiszerellátás az alapanyag-termelőknél kezdődik, így meg kell becsülni és nem akadályozni őket. Nem szabad tovább hagyni, hogy a közvéleményt hozzá nem értő, gazdálkodástól távol álló emberek alakíthassák. A termelőknek hosszú távon alkalmazkodni kell a klimatikus viszonyok változásaihoz – írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

szarvasmarha

Az önköltség növekedése megnehezíti a szarvasmarhatartók helyzetét – fotó: pixabay.com

Rendkívül borúsak a kilátások

"Az európai nyerstej-átlagár csökkenése megállt, ahogy a főbb európai tejtermékárak is enyhén emelkedtek az elmúlt időszakban. Azonban a spottejárak a tavalyi év utolsó heteiben sajnos újra esni kezdtek. Az európai nyerstej-felesleg okozta nyomás enyhülni látszik" – tájékoztatta az allattenyesztok.hu-t a Tej Terméktanács ügyvezetője, Harcz Zoltán.

Az uniós tejtermékek – az árak csökkenése miatt – egyre versenyképesebbek, ami az export fellendüléséhez vezethet. Azt azonban, hogy merre indul a piac, nem látni. Idehaza eközben sok olyan változás várható, melyek miatt rendkívül borúsak a kilátások.

A drasztikusan megemelkedő útdíj, az üzemanyagokat terhelő magasabb jövedéki adó, az EPR-díjak mind-mind olyan tényezők, melyek az önköltség jelentős növekedéséhez fognak vezetni – részletezte a szakember.

Hozzátette: a minimálbér emelkedése várhatóan általános béremelést fog indukálni, míg – iparági információk szerint – a víz- és a szennyvízdíjak is jelentősen emelkedhetnek. Eközben a tejfeldolgozók belföldi tej- és tejtermék-értékesítése folyamatosan csökken, az import pedig növekszik.

Ezt az elkerülhetetlen költségnövekedést a tejfeldolgozók képtelenek lesznek kigazdálkodni, azt hatékonyságnöveléssel sem lehet majd kompenzálni – főleg, ha közben az eladási volumenek csökkennek, ami maga is rontja a hatékonyságot –, így várhatóan csak áremelések bejelentésével tudják majd tevékenységüket folytatni. Végül a tejipari beruházások is lelassulhatnak, ami pedig középtávon igen rossz hír a hazai gazdaságnak – vélekedett.


A bizonytalanság az időjárási és piaci tényezők terén a jövőben is fennmarad

Emiatt nagyon nehéz tervezni, és korlátozottak a reagálási lehetőségek is. Mihalecz András, a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója óvatosságra int, a kockázatok kerülését és a tartalékképzést javasolja.

Viszont a rugalmasság is fontos, mint például amilyenek a legeltetési technikák terén megjelenő technológiai újítások: az árnyékoló fásítás, a rugalmas szakaszolás vagy éppen az őszi zöldtakarmányokra (facélia stb.) alapozott téli legeltetés alkalmazása. Stratégiai cél lehet a termékenyítési szezon előbbre hozása, kivédendő a nyári hőségnapok okozta rosszabb termékenyülések veszélyét.

tejtermék

Az elkerülhetetlen költségnövekedést a tejfeldolgozók képtelenek lesznek kigazdálkodni, azt hatékonyságnöveléssel sem lehet majd kompenzálni – fotó: pixabay.com

Sokan várják a pályázatokat

A keretek nagyjából ismertek, de az ördög a részletekben rejlik. Abban bíznak, hogy a termelők hozzáférnek ezekhez a forrásokhoz, és tudják az önerőt is biztosítani.

Mint írják, a legfontosabb, hogy ezek a beruházások meg is térüljenek, ne csak kidobott pénz legyen, továbbá, hogy a hazai és az uniós törvényalkotók és hatóságok olyan környezetet teremtsenek, melyben a termelőknek is megéri dolgozni, ne csak tiltásokkal és különböző előírásokkal kelljen hadakozni!

Gondoljanak az alapanyag-előállítókra is, hogy ne okozzon gondot az egészséges, jó minőségű, biztonságos és megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítása! A világ azon józan részének kell felülkerekedni, aki nem műhúst, tücsköt, bogarat és állagjavítókat, pótitalokat, génmanipulált növényekből és állatokból készült termékeket akar fogyasztani, hanem normális, igazi embereknek való, gusztusos és ínycsiklandozó ételeket, élelmiszereket. Bízunk benne, hogy a zöldek és a környezetvédők is rájönnek, hogy nem a gazdálkodóktól kell védeni a természetet, hiszen ők szerves részei annak – olvasható a Magyar Állattenyésztők Szövetségének cikkében.