Bognár Lajos a lapnak elmondta, az elmúlt hónapokban Európában több helyen megjelent a madárinfluenza H5N8 szerotípusa, amely egy nagy fertőzőképességű madárinfluenza-vírus, és a vándorló madarak hozták vissza Európába. Ez a vírustörzs jelent meg Magyarországon is, először Komárom-Esztergom megyében, majd Bács-Kiskun megyében.

Európában több helyen megjelent a madárinfluenza H5N8 szerotípusa, amely egy nagy fertőzőképességű madárinfluenza-vírus.

A védekezés során csaknem 5 millió madár leölésére volt szükség – fotó:MTI

Eddig csak ezt a két esetet rögzítették, de a főállatorvos szerint az időjárási körülmények, valamint a vándorló madarak vonulása miatt nagyon nagy a kockázata, hogy újabb helyeken is megjelenik a madárinfluenza. Mint mondta,

nem jelenthető ki, hogy terjedne a madárinfluenza, mert két külön egymással össze nem függő járványkitörésről van szó, de ugyanakkor máshol is előfordulhat a betegség.

2020 januárjában, illetve tavasszal, kora nyáron volt jelen Magyarországon a madárinfluenza-járvány – sorolta Bognár Lajos. Hozzátette, ez idő alatt összesen 14 milliárd forint kártalanítást fizettek ki az állattartóknak az állományok felszámolása miatt. A védekezés során csaknem 5 millió madár leölésére került sor, melyből körülbelül 1,1 millió nem tényleges járványkitörés miatt, hanem megelőzési célból történt.

Arra a kérdésre, hogy mennyire érinti a járvány újboli megjelenése az exportot, a szakember elmondta, minden esetben, amikor megjelenik egy bejelentendő állatbetegség az országban, akkor különböző korlátozó intézkedések lépnek életbe, amit a nemzeti hatóság rendel el. A korlátozásoknak az a következménye, hogy a kereskedelmi partnerek, a harmadik országok is szigorítanak.

Egyes államok a teljes országból tiltják az adott áru vagy élő állat kereskedelmét, míg mások használják az úgynevezett regionalizáció elvét, vagyis csak a betegséggel érintett terület kerül korlátozás alá. A legnagyobb problémát az ázsiai piacok elvesztése jelenti, ahol vannak olyan államok, amelyek még nem alkalmazzák a regionalizációt – tette hozzá a főállatorvos.