Magyarországon 379 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2020 első hét hónapjában, 5 százalékkal kevesebbet, mint 2019 azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 264 ezer tonnát (+6 százalék), a vágópulyka 59 ezer tonnát (+2 százalék) tett ki – írja jelentésében a NAIK AKI a KSH adataira hivatkozva.

baromfihús

11 százalékkal kevesebb baromfihús hagyta el az országot – fotó: Shutterstock

A statisztika szerint a baromfihús exportja 11 százalékkal csaknem 96 ezer tonnára csökkent 2020. január és június között az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ezen belül a pulykahús kivitele 25 százalékkal 13 ezer tonnára csökkent, míg a csirkehúsé 4 százalékkal 61 ezer tonnára nőtt.

A baromfihús legnagyobb célpiacai

  • Románia (15 ezer tonna),
  • Ausztria (10 ezer tonna),
  • Bulgária (10 ezer tonna),
  • Ukrajna (9 ezer tonna),
  • Szlovákia (9 ezer tonna),
  • Németország (6 ezer tonna) és
  • Franciaország (5 ezer tonna) voltak.

Magyarország baromfihús külkereskedelmi egyenlege negatív volt a megfigyelt időszakban – fotó: Shutterstock

Ezzel szemben az ország baromfihúsimportja 14 százalékkal 38 ezer tonnára emelkedett a megfigyelt időszakban, így a külkereskedelmi mérleg negatív maradt. A csirkehús beszállítása 19 százalékkal 27 ezer tonnára, a pulykahúsé 4 százalékkal 3 ezer tonnára nőtt.

A legtöbb baromfihús

  • Lengyelországból(15 ezer tonna),
  • Romániából (7 ezer tonna),
  • Ausztriából(5 ezer tonna),
  • Szlovákiából (3 ezer tonna) és
  • Hollandiából (3 ezer tonna) érkezett.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 1,6 százalékkal 255 forint/kilogrammra csökkent, míg a vágópulykáé 2,0 százalékkal 389 forint/kilogrammra emelkedett 2020 első nyolc hónapjában 2019 azonos időszakához viszonyítva.