Az EU Bizottságának elnöke az éves uniós helyzetértékelésében nem tett említést irreális állatjóléti elvárások jogszabályokba ültetéséről, viszont köszönetet mondott a termelőknek, amiért élelmiszerrel látnak el bennünket és az élelmezésbiztonság, valamint az élelmiszer-önellátás fontosságát hangsúlyozta – írja az allattenyesztok.hu

ketreces tartás

Mégsem tiltják be a ketreces állattartást? – fotó: pexels.com

Az EU Bizottsága – egyelőre legalábbis – levette napirendjéről a ketreces állattartás betiltását.

Több párbeszédre és kevesebb polarizációra van szükségünk

- hangsúlyozta beszédében Ursula von der Leyen, hozzátéve, hogy stratégiai párbeszédet szeretnénk indítani az EU mezőgazdaságának jövőjéről.

Meg vagyok győződve arról, hogy a mezőgazdaság és a természet védelme kéz a kézben járhat

– fogalmazott a Bizottság elnöke.


Nagyon úgy tűnik, hogy a Bizottság már a közeledő Európai Parlamenti választásokra készül és minden eddigieknél jobban figyel a mezőgazdaságra, ezen belül pedig az állattenyésztés helyének és szerepének megítélésére.

Európában a mezőgazdaság feladata az egészséges élelmiszerek előállítása, ez az agrárpolitikánk alapja, akárcsak az élelmiszer önellátás. Ebben segítjük a gazdákat, ami nem könnyű feladat, az orosz-ukrán háború, valamint az éghajlatváltozás által okozott aszályok, erdőtüzek és árvízek közepette.

– hangsúlyozta a Bizottság elnöke.

Sokan dolgoznak már egy fenntarthatóbb mezőgazdasági modellen. Ezen együtt kell dolgoznunk a mezőgazdászokkal, hogy megbirkózzunk az új kihívásokkal, csak így biztosítható a jövő élelmiszerellátása

– tette hozzá Ursula von der Leyen.

A várakozásokkal ellentétben az értékelésben a 2023 végén esedékes új, átfogó állatjóléti jogszabálycsomagról sem esett szó, amelynek a célja a vonatkozó közösségi szabályok megújítása volt.

Arra a kérdésre, hogy a beszédben miért nem szerepelt az állatjólét, a Bizottság szóvivője úgy reagált, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kérdéssel nem foglalkoznak – hiszen a Bizottság elkötelezett az EU állatjóléti jogszabályainak felülvizsgálata mellett, és dolgoznak is ezen – de nincs határidő kitűzve arra, hogy mikor kell elkészülnie a jogszabályok felülvizsgálatán alapuló javaslatnak.