A 2018-ban alakult Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület célja az akkor már 15 éve tartó rekonstrukciós programhoz csatlakozó tenyésztők összefogása és érdekképviselete volt, mára azonban a fajtarekonstrukcióért kizárólagosan felelős tenyésztőegyesület.

De hogy is áll most a program, és milyen változásokon ment keresztül a muraközi ló az elmúlt két évtizedben? – ennek járt utána cikkében a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

muraközi ló

A 2018-ban alakult Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület mára a fajtarekonstrukcióért kizárólagosan felelős tenyésztőegyesület – fotó: Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület/Facebook

2003-ban vette kezdetét a muraközi ló regenerálásáért folytatott munka Kovács-Mesterházy Zoltán vezetésével az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnál. Sok nehézségen ment keresztül az elmúlt 20 évben a 6 kancával induló program, azonban az évek során egyre több tenyésztő kapcsolódott be a munkába, ezáltal életképessé téve a programot az Őrségen kívül is.

A muraközi ló ugyan sosem volt egységes fajta, mégis sokaknak egészen konkrét emléke van egy-egy egyedről, ami munkalóként szolgált szülei, nagyszülei gazdaságában. Nagyon büszkék arra, hogy állományukban még mindig találhatóak tevékeny munkalovak. Dolgoznak erdőn (videó), háztáji és kis gazdaságokban, hordják velük a takarmányt, trágyát, azonban a nagyobb mezőgazdasági munkákból és a fuvarozásból teljesen kiszorultak – olvasható az allattenyesztok.hu cikkében.


A lovak iránti kereslet drasztikusan megváltozott az elmúlt évek során

A covid alatt hatalmas kereslet jelent meg, amely megnyilvánult az árak emelkedésében is, azonban ez a hullám lecsillapodni látszik. E jelenség érzékelhető volt muraközi lovak esetében is, ha nem is annyira kifejezetten, mint a sportlovak vonatkozásában.

Szerencsére elmondható, hogy a minőségi kancákra és kancacsikókra még mindig akkora a kereslet, amit kínálati oldalról nem tudnak kielégíteni tenyésztők. Sokszor a lelkes vásárlók már a csikók születése előtt igyekeznek lefoglalni a kancacsikókat egyes tenyészőknél.

Tovább növeli a tenyészállatok utáni keresletet, hogy tartóik részesülhetnek a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére irányuló támogatásból. A populáció méretét tekintve elmondható, hogy nem túl nagy szeletet vesznek ki a tortából, mégis óriási segítség ez a gyakran egy-két kancát tartó tenyésztőknek.

2023-ban megkezdték az együttműködést a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetséggel. Lovas tagozatuk nagy potenciált lát a muraközi lovak szolgálatban betölthető szerepében. A muraközi ló polgárőr felhasználása projekt egy megbízható piac lehet, nem mellékesen rengeteg segítséget nyújthat szakmai visszajelzések révén az Egyesületnek és azon tenyésztőknek, akik nem a vágócsikó értékesítésében látják a jövőt – írják.

A következő évek egyik fontos feladata lesz a fajta elismertetése

Az Egyesület feladata a tenyésztők segítése, a közös mederben tartása, hiszen a homogén állomány a fajtaelismerés fontos szegmense lesz. Igyekeznek ezt a tagjaiknak szóló képzésekkel, szakmai programokkal elérni. 2024 őszén tervezik megrendezni a már hagyományosnak számító VII. Muraközi Szakmai Napot, ahová idén is sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.