Az agrarheute.com hírportál a közelmúltban egy tiroli osztrák gazda különleges, peches esetéről számolt be. A helyi hatóságok ugyanis Albert Ortner, kelet-tiroli gazdának ez év január 29-től megtiltották a saját lakóépületébe és annak udvarára való belépést, mivel közvetlenül a ház fölött mára mintegy 35.000 köbméter laza kőzettörmelék halmozódott fel, amely bármely pillanatban lezuhanhat, és elsöpörheti a házat.

tirol

A gazda a megélhetésének alapját képező földjeinek megtartásához mindenképpen ragaszkodik – fotó: pixabay.com

A törmelék helyén egy évvel ezelőtt még egy kisebb erdőség terült el, de kisebb kőomlások akkor is előfordultak. A gazda jelenleg egy nyaralóban lakik, a nagyobb problémát azonban a gazdasági épületek és állatok kényszerű elhanyagolása jelenti számára, ami csaknem a totális ellehetetlenüléssel egyenlő.

Ortner úr többek között egy ritka (Pustertaler) fajtához tartozó szarvasmarhákat tartott, amelyeknek nagy részét már kénytelen volt eladni, mivel a gazdasági épületeit sem tudja megközelíteni, így az állatok etetésére sincs lehetősége.


A megélhetésének alapját képező földjeinek megtartásához azonban mindenképpen ragaszkodni kíván, bár egyelőre azok művelése is nagyon körülményes. Az osztrák törvények szerint viszont kártérítési vagy kárenyhítési támogatást csak akkor igényelhet, ha a kár ténylegesen bekövetkezik.

Ennek alapján Ortner úr számára a megoldást a házának és telkének mielőbbi pusztulása jelentené, mivel akkor a kártérítés összegéből új házat építhetne, és újra kezdhetné a gazdálkodást.