A Wageningeni Egyetem felmérései alapján Hollandia tejtermelő vállalkozásainak száma a következő tíz évben várhatóan egyharmadával fog csökkenni. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 16.000 ilyen üzem helyett 2030-ban csupán 10.600 fog működni az országban. Ugyanakkor az egy üzemre jutó tehénlétszám 101 egyedről 109 egyedre növekszik – írja a thecattlesite.com.

Hozzáteszik, hogy a leépítés első számú kiváltó oka a holland kormánynak az a tavalyi rendelkezése volt, amellyel – jórészt közös megegyezés és kivásárlás útján – elrendelte az erősen környezetszennyezőnek ítélt tejtermelő gazdaságok megszüntetését.

Az intézkedés egyik fő célja az óriási mennyiségű és visszafordíthatatlan környezeti károsodással fenyegető hígtrágya felhalmozódás megállítása volt, amelyben már most látszanak a sikerek.

A felszámolásra ítélt üzemek nagyobbik része – a tulajdonosok életkorára és az utódok hiányára való tekintettel – minden bizonnyal egyébként is beszüntette volna tevékenységét.


Ugyanakkor az évente kibocsátandó tejmennyiség, valamint a nagyon jelentős értékű holland tejtermék export – a hozamok és a fejőstehenek élettartamának növekedése révén – várhatóan nem fog csökkenni, sőt a kormány a Wageningeni Egyetem tanulmányai és modelljei alapján annak mintegy 4%-os növekedésére számít.

A PREGA konferencián, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2023-ban az Adatalapú döntéshozatal a tejtermelésben címmel tartott előadást Dr. Borbély Csaba a MATE docense. Részletesen ismertette, hogy az ágazatban hol vannak még olyan potenciálok, amelyek fejlesztésével a tejtermelés profitja jelentősen növelhető. Az előadást itt nézheted vissza.

Indexkép: Pixabay