Egy tucat A minőségű tojás ára az USA-ban a szupermarketekben 4,25 dollár fölé emelkedett, 220 százalékkal magasabbra, mint amennyi 2020 augusztusában volt. Mexikóban eközben egy 30 darabos tojás körülbelül 3,40 dollárba kerül – számolt be a portfolio.hu.

Pánikhangulat

A lakosság körében pánikhangulat alakult ki, ugyanis az emberek az interneten tojótyúkokat keresnek a háztáji tojástermeléshez. A "hol vehetek tyúkot a közelemben" keresési trend több évtizedes csúcsra emelkedett, de a "csirkét vennék a közelemben" és a "hogyan neveljek csirkét" keresések is robbanásszerűen megnőttek.

A tojáshiány annyira súlyos, hogy az amerikai vám- és határvédelem arról számolt be, hogy a Mexikóból történő tojáscsempészet jelentősen felpörgött, ugyanis nagy a különbség a mexikói és az amerikai tojás ára között. 108 százalékos a növekedés a határon lévő szárazföldi kikötőkben lefoglalt tojások és baromfihúsok számában október 1. és december 31. között. A csempészeket 10.000 dolláros bírsággal sújtják.

De mi okozza az árak ilyen mértékű növekedését?

A tojáshiány és a tojás árának hirtelen emelkedése mögött elsősorban a madárinfluenza-járvány kitörése áll, aminek következtében a járvány kitörése óta több mint 44 millió tojótyúkot pusztítottak el az Egyesült Államokban. A kereskedelmi létesítményekben végzett leölések havonta 7,5 százalékkal csökkentették a hazai tojáskínálatotMiután a létesítményeket fertőtlenítik és egészséges tojótyúkokkal töltik fel, négy-öt hónap, mire elérik a havi 24 tojás körüli maximális termelékenységet.

A madárinfluenzán kívül az üzemanyag, a takarmány és a csomagolás növekvő költségei is hozzájárultak a tojás árának emelkedéséhez és a kialakuló hiányhoz. Az üzletek jelenleg korlátozzák a megvásárolható tojásmennyiséget.

Mivel a madárinfluenzás esetek száma csökkenőben van, úgy tűnik, hogy a tojáshiány enyhülni fog, és az árak is alacsonyabbak lesznek; kérdés azonban, hogy mi lesz tavasszal, a vándorlási szezon újbóli beindulásával.

tojás

Az üzemanyag, a takarmány és a csomagolás növekvő költségei is hozzájárultak a tojás árának emelkedéséhez és a kialakuló hiányhoz – fotó: Shutterstock

Egy mezőgazdasági termelői csoport szerint az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak vizsgálatot kellene indítania a vezető tojástermelő vállalatok körében a drágításra utaló jelek miatt. Az amerikai szabályozó hatóságok, a gazdák és az ipar az elmúlt években gyakran vitatkoztak a vezető mezőgazdasági cégek ármeghatározó hatalmáról. Egyesek szerint az ország trösztellenes szabályozó hatóságának meg kellene vizsgálnia a vezető tojástermelő vállalat rekordmagas profitját.

A Cal-Maine Foods, amely a kiskereskedelmi tojáspiac 20 százalékát birtokolja, a rekorderedmények okaként a madárinfluenza következtében csökkent tojáskínálatra hivatkozott, ami az árakat felhajtotta.

Az amerikai tojástermelés októberben 5 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi évhez képest, és a tojáskészletek decemberben 29 százalékkal csökkentek az év elejéhez képest, ami ugyan jelentős csökkenés, de nem ad egyértelmű magyarázatot a rekordmagas árakra.