Úgy tűnik, választ kaptunk az emberiséget már nagyon régóta foglalkoztató kérdésre, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, ugyanis a Bristoli Egyetem tudósai utánajártak, hogy mi lehet a rejtély megoldása – írja a mindmegette.hu.

A kutatók arra jutottak, hogy a modern madarak, illetve a hüllők ősei kezdetben nem tojással szaporodtak, hanem eleven utódokat hoztak világra, azaz a válasz a kérdésre az, hogy a tyúk volt előbb.

tyúk, tojás

Kiderült, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb – fotó: Pexels

Tehát az a feltételezés, hogy a csirkék a dinoszauruszok távoli rokonai, úgy tűnik, megdőlt, mert a szakemberek szerint a tojók távoli ősei egyáltalán nem raktak tojást. Az, hogy ma már kemény héjú tojásokat raknak, egy több mint 300 millió évvel ezelőtt lezajló evolúciós átváltozás eredménye, ami nemcsak a tyúkokra, de az emlősökre, a gyíkokra, a krokodilokra és a madarakra is hatással volt.


Az egyik kutató véleménye szerint a tojást tojó fajok olyan felmenőktől származnak, melyek évmilliókkal ezelőtt még élő ivadékokat hoztak a világra, ráadásul képesek lehettek arra is, hogy a két utódlási forma között váltsanak. Tehát tyúk előbb volt, mint tyúk által tojt tojás. Ezt igazolja az is, hogy a tyúktojás héjának képződésében fontos szerepet játszik az ovocleidin-17 nevű fehérje, ami csak a tyúkok szervezetében termelődik.