2025 októberében a magyar tejpiac vegyes képet mutatott. A nyers tej termelői átlagára 198,66 Ft/kg volt, ami 1%-os havi csökkenést, viszont éves szinten 9%-os emelkedést jelent. A zsírtartalom és a fehérjetartalom javult, az alapár viszont 2%-kal csökkent az előző hónaphoz képest.



A nyers tej exportára ezzel szemben jelentős visszaesést mutatott: 177,49 Ft/kg volt, ami 10%-kal alacsonyabb a szeptemberi értéknél, és 22%-kal maradt el az előző év azonos hónapjától. Ugyanakkor a kivitel volumene nőtt: a kiszállított nyers tej mennyisége 7%-kal haladta meg a 2024. októberit.

Feldolgozói ármozgások

A feldolgozói oldalon is vegyes mozgások voltak megfigyelhetők:

  • Trappista sajt: +2% havi növekedés, ára 2314,95 Ft/kg-ra nőtt.
  • Adagolt vaj: ára gyakorlatilag stagnált (3123,66 Ft/kg), de mennyiségben jelentős bővülés történt.
  • Tejföl: feldolgozói ára enyhén csökkent (939,86 Ft/kg), de a volumen 30%-kal nőtt.
  • Gyümölcsös joghurt: ára 3%-kal csökkent, feldolgozói mennyisége viszont bővült.


tej

Fotó: Pixabay

Kiskereskedelmi beszerzési árak

Az UHT tejek beszerzési árai szinte stagnáltak:

  • 1,5%-os UHT tej (összesen): 286,31 Ft/liter – havi szinten enyhe (–1%) csökkenés.
  • 2,8%-os UHT tej (összesen): 315,34 Ft/liter – szintén mérsékelt csökkenés.

A trappista sajt kereskedelmi márkájú kiszerelésének ára 2 079,17 Ft/kg lett, ami havi szinten 2,5%-os csökkenés, éves összehasonlításban viszont még mindig 3,6%-os emelkedés.

Nemzetközi trendek

  • Az EU27-ben a nyers tej ára 2025 szeptemberében átlagosan 53,41 EUR/100 kg volt, ami 7,7%-kal magasabb, mint 2024 szeptemberében.
  • Magyarország 51,01 EUR/100 kg-os árral továbbra is a középmezőnyben helyezkedik el az uniós országok között.


Tejtermék-külkereskedelem

  • Exportált sajt és túró: volumene 18%-kal, értéke pedig 23%-kal nőtt 2025 első kilenc hónapjában az előző évhez képest.
  • Export vaj és vajkrém: volumene csökkent (–19%), míg az árfolyama növekedett, így az exportérték csak kismértékben esett vissza (–5%).

A tejpiacon tehát továbbra is érzékelhető a belső fogyasztás stabilizálódása, miközben az exportpiacokon erős verseny és árcsökkenés figyelhető meg, különösen a tejpor és vaj esetében.

Forrás: Agrárközgazdasági Intézet

Indexkép: Pixabay