Egyre kevesebb kerti vetőmagot értékesítenek Magyarországon a forgalmazók. Ez szezononként megközelítőleg 20 millió tasakot jelent 5 milliárd forint értékben. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai – írja a novenyvedoszer.hu

palánt

A palántával kevesebb gonddal, rövidebb idő alatt lehet látványos eredményt elérni – fotó: pixabay.com

A korábbi vetőmaghasználat helyett a palántabeszerzés a jellemző

Szerencsére a hazai piacra nem jellemzőek a silány minőségű vetőmagok – hangsúlyozta a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács zöldség szekciójának tagja, Pavelka Árpád, aki szerint bár nincsenek reprezentatív felmérések, de két évtizede megfigyelhető, hogy folyamatosan csökken a házi kertekben a felhasznált vetőmagok mennyisége.

A vetőmagok mellett a virágmagok is kelendők, gyakran pontosan a díszkertek azok, amelyek kiszorítják a ház körül a veteményeskerteket. Ezeknél a kerteknél a korábbi vetőmaghasználat helyett a palántabeszerzés a jellemző, mondván: kevesebb gonddal, rövidebb idő alatt lehet látványos eredményt elérni velük.

répa

Vetőmagok közül nagyon keresett a retek, a saláta, a petrezselyem és a sárgarépa – fotó: pixabay.com

Legnagyobb mennyiségben a borsó fogy

A kerti vetőmagpiac kínálata kedvező, mert ezen a piacon a magyar cégek aránya meghatározó, a termelőket 85 százalékban ilyen vállalkozások szolgálják ki. A külföldi cégek inkább az áruházláncokban jelennek meg.

Zöldségfajták közül a legnagyobb mennyiségben a borsó fogy, de nagyon keresett a retek, a saláta, a petrezselyem és a sárgarépa is. Jelentős növekedést mutatnak az utóbbi időszakban a fűszernövények is, amire a szakértő szerint korábban nem volt példa.

Nagy az érdeklődés a zöldborsóra a nagyüzemi vonalon is a konzerv- és a hűtőipar részéről. Érdekes adat, hogy amíg a kukoricát nyolcvan százalékban exportáljuk, addig a zöldborsóból ugyanennyi belföldön marad és csak a kisebb részét exportáljuk. Ennek azért van most jelentősége, mert az elmúlt évben több vidéki üzletben hiánycikké vált a csemegekukorica.

Zöldborsó és csemegekukorica – fotók: pixabay.com

A zöldségtermő területek hetven százalékát öntözték

A csemegekukorica és a zöldborsó adják a hazai zöldségtermés kétharmadát:  a csemegekukorica termőterületek nagyjából hetven százalékban öntözöttek, a zöldborsó valamivel kevesebb arányban, de mivel ezeket javarészt júniusban már betakarítják, így az aszályos időszakok kevésbé vannak rájuk hatással.

Jó hír, hogy a zöldborsónál a tavalyi szárazság a hazai pozíciókat nem rengette meg, ezért van elegendő mirelit zöldborsó.

A termelői kedvet némileg rontotta a tavalyi év, ami a feldolgozóipart, a hűtő- és konzervipart  belekényszerítette abba, hogy az előző évhez képest kétszer annyival emelje meg a felvásárlási árakat. A termelési lelkesedés megtartása az idén is sarkalatos feladat, hiszen  kellő mértékben kell az alapanyag árát megemelni ahhoz, hogy elegendő borsót termeljenek a gazdálkodók.