Ha eddig azt gondoltad, hogy a répától csak fütyülni lehet megtanulni, akkor most meg fogsz lepődni! Ugyan fütyülésből nem leszel jobb a répától, viszont elképesztően finom köretet készíthetsz belőle! A répa ugyanis jóval több, mint a finomfőzelék, vagy a húsleves egyik alkotóeleme. A sült répa ugyanis egészen új világot fog feltárni előtted a narancssárga zöldséggel kapcsolatban.

Akár köretként, akár önmagában is nagyon finom így a répa

A köret nem csak krumpli vagy rizs lehet! A mézes-rozmaringos sült répa igazi gasztro-robbanás, ami egy csapásra feldobja a családi vacsorákat, vagy épp a gyors hétköznapi menüt - olvashatjuk a szentgellertpatika.hu írásában. Ráadásul mindössze öt hozzávalóból készül, minimális macerával, mégis mindenki repetázni fog belőle!

Ez kell a mézes-rozmaringos répához

  • 50 dkg répa
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 púpos evőkanál méz (az akác a legjobb, de bármilyen megteszi)
  • 1 teáskanál friss vagy szárított rozmaring (friss az igazi!)
  • fél teáskanál só, frissen őrölt bors
  • pár csepp citromlé, ha szereted az édeskés-savanykás ízt

Elkészítés? Gyerekjáték!

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (légkeverésesnél 180 fokra is elég).
  2. Pucold meg a répát, mosd meg, vágd egyforma vastag hasábokra vagy karikákra.
  3. Egy nagy tálban keverd össze az olajat, mézet, rozmaringot, sót, borsot. Ha szereted, csöppents bele citromlevet is.
  4. Forgasd bele a répát, hogy minden darabot bevonjon a mézes pác. Ha van időd, pihentesd 5-10 percig.
  5. Terítsd sütőpapíros tepsire egy rétegben (ne zsúfold túl!), és told be a sütőbe.
  6. 20-25 perc alatt aranybarna, karamellizált szélű, puha belsejű csodaköret lesz belőle. Félidőben érdemes átforgatni.
  7. Tálaláskor mehet rá még egy csipet friss rozmaring, vagy egy vékony mézcsík a tetejére.

A mézes-rozmaringos sárgarépa kiváló köret sült húsok vagy grillezett hal mellé, de önmagában is tökéletes. Sőt, ha a véletlen folytán maradna belőle, akkor kóstold meg csak magában, hidegen!


sült sárgarépa

Hidegen és melegen is elképesztően finom a sült répa. – Fotó: Shutterstock

Egészséges, gyors, ellenállhatatlan

Ez a köret nemcsak szuper finom, de tele van vitaminnal és rosttal is. A répa hazai alapanyag, egész évben elérhető, ráadásul az ára is barátságos. Egy kis kreativitással pedig a legegyszerűbb zöldségből is igazi sztárétel lehet. Próbáld ki, és garantáltan mindenki a receptet kéri tőled!

Ne csak a fütyülés miatt egyél sárgarépát

A sárgarépa nem csak finom, de nagyon egészséges is. Karotinoid tartalma kiemelkedő, de bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, C-vitamin, kalciumot, foszfort és vasat. Ráadásul a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen energiatartalma mindössze 52 kcal tíz dekagrammonként. Mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony, külső héj alatti háncsszövetben található, így csak vékonyan hámozzuk meg. A sárgarépában található béta-karotinnak mindössze a negyede hasznosul, azonban hő hatására megnyílnak a sejtfalak, és sokkal több válik belőlük hozzáférhetővé.

A sárgarépa rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szabályozza a faggyú- és verejtékmirigyeket, és még a napégés ellen is védelmet nyújt. A sárgarépa fogyasztása ajánlott immunerősítő kúrákban, és még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. Védelmet nyújt a szív- és keringési rendszer betegségeivel szemben, és napi 20 dkg sárgarépa fogyasztása néhány héten belül mintegy 10%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét. Sajnos, ha nem a kertünkben termesztjük, óvatosnak kell vele lenni, mert képes elraktározni a talaj vagy a műtrágyák nitráttartalmát, ezért ilyen esetben napi 5 adag répánál többet ne fogyasszunk.

A répa tehát egészséges és nagyon finom, úgyhogy próbára fel, hiszen így még a gyerekek is szívesen meg fogják enni!