Birsalmasajt – a magyar házi édességek koronázatlan királya

A birsalmasajt ősidők óta a magyar háziasszonyok egyik kedvenc télire eltett édessége. Bár sokan emlékeznek rá, milyen macerás volt a birs pucolása, főzése, most egy gyorsabb, egyszerűbb módszert mutatunk be, amit még az is bátran kipróbálhat, aki a konyhában kevésbé jártas.


Hozzávalók (kb. 4-5 adaghoz):

  • 1 kg birsalma
  • 40 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer, ha diétás változatot szeretnél)
  • 1 citrom leve
  • 1 csipet fahéj (elhagyható, de a gyerekek imádják!)
  • Víz


birs

Fotó: Shutterstock

Lépésről lépésre – Így készül a könnyített birsalmasajt

  1. Mosd meg alaposan a birsalmát, majd vágd négybe és szedd ki a magházat. Ha nagyon makacs a héja, hámozd meg, de a héj is maradhat, mert sok benne a pektin!
  2. Darabold fel kisebb kockákra a birset, majd tedd egy lábasba. Önts rá annyi vizet, hogy épp ellepje.
  3. Párold puhára a gyümölcsöt (ez kb. 20-25 perc, de ellenőrizd, hogy könnyen szétomlik-e).
  4. Szűrd le a főtt birset, majd botmixerrel vagy krumplinyomóval pürésítsd.
  5. Keverd hozzá a cukrot (vagy édesítőszert), citromlevet, fahéjat, majd lassú tűzön főzd tovább, folyamatosan kevergetve. Akkor jó, ha sűrű, masszaszerű lesz, és elválik az edény falától (ez kb. 15-20 perc).
  6. Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt formába (pl. tepsibe vagy szilikonformába), simítsd el, és hagyd szobahőmérsékleten kihűlni.
  7. Szárítsd 2-3 napig hűvös, szellős helyen, majd szeleteld fel és csomagold sütőpapírba vagy dobozba.

Tipp: Ízesítsd bátran!

A birsalmasajt remekül variálható: keverhetsz bele darált diót, mandulát, vagy akár aszalt gyümölcsöt is, így a gyerekek minden alkalommal új kedvencet találhatnak maguknak!


Miért imádják a gyerekek?

Egyrészt édes, másrészt egészséges – hiszen a birsalma tele van vitaminnal és rosttal. Ha egyszer kipróbálod ezt a könnyített receptet, biztosan nem marad belőle semmi a tányéron!

Indexkép: Shutterstock