Egy friss tudományos kutatás szerint a flavan-3-olok nevű növényi vegyületek – amelyeket például a teában, étcsokoládéban és almában találhatunk meg – segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, miközben javítják az erek egészségét is. A University of Surrey kutatói 145 klinikai vizsgálat alapján több mint 5200 ember adatait elemezték, és arra jutottak: ezek a természetes anyagok akár 6–7 mmHg-os szisztolés vérnyomáscsökkenést is előidézhetnek azoknál, akik eleve magas értékekkel küzdenek.
A pozitív hatások azonban nem állnak meg itt: az érfalak belső rétegének működésében is javulást tapasztaltak, tehát a flavan-3-olok nemcsak a vérnyomást, hanem az érrendszer általános állapotát is képesek kedvezően befolyásolni.
A hatás eléréséhez elegendő napi 500–600 mg flavan-3-olt fogyasztani. Ez három csésze tea, egy adag étcsokoládé, két alma vagy ezek kombinációja révén is megvalósítható. A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek: ezek az élelmiszerek nem helyettesítik a gyógyszeres kezelést, csupán támogató szerepet tölthetnek be egy egészséges életmód részeként.
A legjobb források közé tartozik a zöld és fekete tea, a legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, valamint a héjastul fogyasztott alma. Érdemes változatosan kombinálni ezeket, mivel a feldolgozás módja és az élelmiszer típusa jelentősen befolyásolja a flavan-3-ol-tartalmat.
A hosszú távú hatásokat még kutatják, és előfordulhatnak kölcsönhatások bizonyos gyógyszerekkel, így nagyobb mértékben való fogyasztásuk előtt ajánlott orvos vagy dietetikus véleményét kikérni. A jó hír azonban az, hogy kis odafigyeléssel és némi ínyencséggel sokat tehetünk az érrendszerünkért – akár egy csésze finom tea vagy egy kocka csoki elfogyasztásával is!
Forrás: theconversation.com
Indexkép: Shutterstock