Az Egyesült Királyság Élelmiszer-biztonsági Hatósága (Food Standards Agency, FSA) 2025. októberében nyilvános konzultációt indított a biszfenol‑A (BPA) és szerkezeti analógjainak élelmiszerekkel érintkező anyagokban történő használatának betiltásáról. A konzultáció célja a közegészség védelme, a hosszú távú fogyasztói kitettség csökkentése érdekében.

A BPA elsősorban palackokban, konzervdobozok belső bevonatában és más csomagolóanyagokban fordul elő. Bár az élelmiszerekbe jutó mennyiség csekély, a folyamatos kitettség endokrin, reproduktív és immunrendszeri hatások miatt aggodalomra adhat okot. Az FSA a brit szabályozási rendszer keretében szigorúbb intézkedéseket javasol, amely túlmutat az EU jelenlegi korlátozásain.

konzerv

A konzultáció célja a közegészség védelme, a hosszú távú fogyasztói kitettség csökkentése érdekében – fotó: pexels.com

A javasolt betiltás az ipari szereplők számára jelentős alkalmazkodást igényel, úgymint az alternatív, BPA-mentes anyagok bevezetése, a gyártási folyamatok átalakítása és a beszerzési lánc felülvizsgálata.

Magyarországi szempontból különösen a brit piacra exportáló vállalkozásoknak kell felkészülniük, biztosítva, hogy termékeik megfeleljenek az új szabályozásnak, miközben párhuzamosan kezelik az EU-s előírásokat.

A konzultáció lezárulta után az FSA végső ajánlásokat tesz közzé, amely alapján az ipari szereplőknek alkalmazkodniuk kell az új előírásokhoz, mely alkalmazkodás egyben lehetőséget teremt a biztonságosabb, fenntarthatóbb csomagolóanyagok irányába történő elmozdulásra.

A konzultáció további részletei IDE kattintva olvashatók.

Forrás: NAK
Indexkép: pexels.com