Talán kevesen tudják, de a vanília erősen addiktív fűszernövény. Hatóanyaga a vanillinsav, ami igencsak hasonlít az adrenalin hormonokhoz és noradrenalinhoz, melyek az agyat stimulálják. Ez a kémiai kapcsolat felelős azért, hogy a vanília függést okozhat – írja a telex.hu.

A nagyvállalatok nem véletlenül adnak tehát vaníliaaromát számos termékhez, legyen az kávé, kóla, péksütemény, joghurt vagy akár parfüm.

Németországban már egy évtizede felfigyeltek arra, hogy nagyon sok termékre jellemző az "elvaníliásodás". A táplálkozástudósok úgy gondolják, ez részben amiatt lehet, hogy évtizedek óta számos bébiétel tartalmaz vanillint, és ha az emberek életük kezdetén hozzászoknak egy ízhez, nagyobb eséllyel keresik majd azt felnőttként is. A vaníliafüggést tehát előre megfontolt szándékkal is ki lehet alakítani bárkiben.

Más tudósok szerint viszont előnyös is lehet ez a függés, ugyanis ha például az édesített tejhez vagy csokis tejhez vanillint adnak, az olyan érzetet kelt a fogyasztóban, mintha az ital még édesebb lenne, így ezzel csökkenthető a tejtermékekben a hozzáadott cukor mennyisége.

Az, hogy egyre nagyobb az igény a teljes értékű, természetes ételekre és italokra, azzal járt, hogy számos élelmiszeripari vállalat kivonta a mesterséges aromákat és egyéb adalékanyagokat a termékeiből, így többek között a mesterséges vaníliaízt is.

vanília

A vanília erősen addiktív fűszernövény – fotó: Pixabay

Kérdés, hogy a világ vaníliatermelése bírja-e majd tartani az iramot. Úgy tűnik, hogy nem. Az igazi vaníliát az orchideafélék családjába tartozó vanília tokterméséből nyerik, a természetes vanília termelése pedig elenyésző.

A különböző helyszíneken termesztett vanília eltérő ízű. A madagaszkári vanília, amit Bourbon vaníliának hívnak, édes aromája miatt a legkeresettebb. Jelenleg a világ természetes vaníliatermelésének 80%-a madagaszkári kisbirtokos gazdaságokból származik.

Mivel nagyon kevés van belőle, a vanília és annak kivonata rendkívül drága, a sáfrány után a második legdrágább fűszer a világon.

A boltokban kapható vaníliás termékek kevesebb mint 1%-a származik a vaníliaorchideából, a többi laboratóriumokban előállított vanillint tartalmaz.