Persze, ha a gyorséttermekben tolunk magunkba egy jó adag szétsózott krumplit, akkor tényleg nem a legegészségesebbek közé tartozik ennek az Amerikából érkezett, nagyszerű növénynek a gumója.

Mint az a divany.hu témában megjelent cikkében olvasható, a burgonya flavonoidokat, karotinoidokat és fenolsavat is tartalmaz, melyek a képesek gátolni a szabad gyökök elszaporodását. Az említett összetevőknek köszönhetően szívbetegség, diabétesz és rák megelőzésében is haszna lehet a krumplifogyasztásnak, különösen akkor, ha valamilyen színes, például lila burgonya kerül a tányérunkra. Ez ugyanis három-négyszer több antioxidánst tartalmazhat, mint a normál fajták! A burgonya rezisztens keményítőt tartalmaz, ami nem bomlik le és nem szívódik fel teljesen a szervezetben, hanem a vastagbélbe jut, ahol tápanyagforrássá válik a bélben lévő jótékony baktériumok számára. Mindemellett csökkenti az inzulinrezisztenciát, ami javítja a szervezet vércukor-szabályozását.

burgonya

Nos, hát ez az a formája a burgonyának, ahogy a legkevésbé egészséges – fotó: pixabay

A legegészségesebb a burgonya fogyasztása, ha sütés helyett főzzük, vagy pároljuk.

Sajnálatos tény, hogy hazánkban folyamatosan csökken ennek a fontos népélelmezési cikknek a termőfelülete. A KSH adatai alapján a burgonya vetésterülete az 1930-as években még 290 ezer hektár felett volt hazánkban, ami a rendszerváltás idejére fokozatosan 44 ezer hektárra csökkent. Ezt egy átmeneti fellendülés után ismét hanyatlás követte. Az Agrárközgazdasági Intézet tavalyi jelentése szerint a legutóbbi időszakban is csökkenő tendenciát mutat a burgonya termőterülete és termésmennyisége egyaránt: 2021-ben 11 százalékkal kevesebb burgonya termett, mint egy évvel korábban.