Ha eddig azt hitted, hogy a joghurt a probiotikumok királya, akkor ideje újragondolnod az étrendedet. A fermentált élelmiszerek világa sokkal izgalmasabb és egészségesebb, mint elsőre tűnik – ráadásul néhányuk még a joghurtnál is több hasznos baktériumot tartalmaz.

Savanyú káposzta

Kezdjük az egyik legnépszerűbbel: savanyú káposzta igazi probiotikum-bomba. Persze csak akkor, ha nem főzzük agyon – nyersen, hőkezelés nélkül fogyasztva fejti ki igazán jótékony hatását. Egy adag nyers savanyú káposzta akár tízszer annyi probiotikumot is tartalmazhat, mint egy pohár joghurt!

erjesztett ételek

A savanyú káposzta nagyon sok probiotikumot tartalmaz – Fotó: Shutterstock

Kimcshi

A koreai konyha kincse, a kimcshi szintén hasonlóan erőteljes probiotikum-forrás. Ez a csípős, erjesztett zöldségkeverék nemcsak az emésztésednek, hanem az immunrendszerednek is igazi löketet adhat.

erjesztett ételek

A kimcshit a világ legegészségesebb ételének tartják – Fotó: Shutterstock

Kombucha

Ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a kombuchát – ezt az erjesztett teaitalt mostanában egyre több bioboltban megtalálhatod. Buborékos, savanykás és tele van jó baktériumokkal – igazi frissítő élmény, különösen nyáron!

Miso

A japán konyha is tartogat probiotikumos meglepetéseket. A miso, az erjesztett szójapaszta, amelyből a híres miso leves készül, vagy a natto, az erjesztett szójabab, tele vannak probiotikumokkal – és ha egyszer rászoksz az ízükre, nehéz lesz leállni velük.

Kefir

Ne feledkezzünk meg a kefirről sem, amely a joghurtnál hígabb, de baktériumokban és élesztőgombákban is gazdagabb – így dupla hatással bír az emésztésre.

Ha egészségesebb bélflórát, jobb emésztést és erősebb immunrendszert szeretnél, érdemes ezek közül beépíteni néhányat a napi étrendedbe. A probiotikumok világában nem a joghurt az egyetlen trónkövetelő – sőt, sokszor nem is ő ül a csúcson!

Forrás: realsimple.com