A kimcshi vagy kimchi a koreai konyha egyik legismertebb étele, a koreai étkezések nélkülözhetetlen része. Sózott-erjesztett zöldségekből készítik. Legfőbb összetevői: kínai kel, retek, újhagyma, fokhagyma, uborka. Fűszerezéséhez elsősorban sót, chilit és gyömbért használnak. Több száz fajtája létezik, és más ételek alapját is képezheti, például készülhet belőle leves vagy sült rizses egytálétel.

Kimutatták benne a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek. A dietetikusok a világ egyik legegészségesebb ételének tartják. A kimcshi különböző változatait aszerint különböztetik meg, hogy milyen zöldségféléből készülnek és hogy melyik fűszerek vannak benne túlsúlyban.

Érdekességek

A kimcshinek még önálló múzeuma is van, az étel 187 történelmi és ma is létező változatát megismerve. A szöuli kimcshimúzeum a lenyűgöző változatosságát mutatja be ennek az ételnek, felvonultatva a regionális és szezonális variációkat. A múzeumban főzőleckéket is vehetünk, van kóstolószoba is, továbbá egy laboratórium is helyet kapott, ahol mikroszkóp alatt vizsgálhatjuk a fermentáció folyamatát. Természetesen megismerhetjük a kimcshi történelmét és a kimcshikészítés műveletét is.

A kimcshit a világörökség szellemi-kulturális részének nyilvánították.

November 22. a kimcshi napja Dél-Koreában.

kimcshi

Koreában nincs étkezés kimcshi nélkül – fotó: Shutterstock

Hagyományosan a téli kimcshit, a kimdzsangot nagy agyagedényekben tárolták a földben, hogy a téli hónapokban ne fagyjon meg, és a nyári hónapokban elég hűvös maradjon ahhoz, hogy az erjedési folyamat lassan történjen. Az edényeket a szabadban is tartják, speciális teraszokon. Ma már, főleg a városokban, a speciálisan erre a célra készült hűtőszekrényekben történik az erjesztés.

Koreában nincs étkezés kimcshi nélkül, de az egész világon hatalmas rajongótábora van.


Jótékony hatásai

Ma már tudományosan is bizonyított a kimcshi egészségvédő és betegségmegelőző hatása.

• Nagyon sok A-, B- és C-vitamin, vas és folsav van benne.

• Lactobacillusok (egészséges baktériumok) millióit tartalmazza, melyek biztosítják az egészséges emésztést. Tehát kitűnő prebiotikum és probiotikum is egyszerre.

• A mikrobiom javítása által erősíti az immunrendszert.

• Étvágycsökkentő hatása van, ugyanis kalóriatartalma alacsony, de rosttartalma magas. Így fogyókúrázóknak is kimondottan ajánlott.

• Igen magas az antioxidánstartalma is.

kimcshi

A kimcshi különböző változatait aszerint különböztetik meg, hogy milyen zöldségféléből készülnek és mely fűszerek vannak benne túlsúlyban – fotó: Shutterstock

• Kontrollálja az asztmát, és csökkenti az allergia kialakulásának esélyét.

Öregedést megelőző tulajdonságokkal bír.

Gyulladáscsökkentő, és felveszi a harcot a betegséget okozó baktériumokkal szemben. 

• Segíti a vastagbél egészségének megtartását.

• Jót tesz a bőrnek.

Csökkenti a koleszterinszintet, ezzel óvja a szív- és érrendszert, megelőzve olyan betegségeket, mint az érelmeszesedés.

Segít a fogyásban.

Jó a cukorbetegség ellen.

Rákmegelőző hatása van. (A fermentált élelmiszerek tele vannak jótékony baktériumokkal, amik olyan komolyabb problémák megelőzésében is segíthetnek, mint az irritábilis bél szindróma vagy éppen a bélrák.)

• Magas K-vitamin-tartalmának köszönhetően hozzájárul a csontok épségéhez és a sejtek helyreállításához.

• De sokat hangoztatott legelőnyösebb tulajdonsága a gyomor és a bélrendszer egészségére gyakorolt hatása.

Nem csoda hát, hogy Dél-Korában a kimcshi szinte minden étkezésnél ott van az asztalon.