Mi az a kombucha?

A kombucha egy fermentált ital, mely élesztőgombák és baktériumok szimbiotikus kultúrájának, azaz a scobynak (Simbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) köszönhetően válik egy savanyú, de egészen komplex ízeket rejtő itallá. A legelterjedtebb kiindulási alapja egy cukros fekete tea – írja a greendex.hu.

A folyamat során a scoby lebontja a cukrokat, és átalakítja különféle összetettebb tápanyagokká – vitaminokká, szerves étkezési savakká, cukrokká, aminosavakká, enzimekké és nyomelemekké. A kombucha világszerte egyre népszerűbb, bár az italt fogyasztók általában a bolti változatokat választják, nem maguk készítik el.

A kombucha a legtöbb forrás szerint Kínából származik, ahol több ezer éves hagyománya van, Nyugaton a 20. században kezdett elterjedni.


A kombucha megítélése

A kombucha megítélése ellentmondásos: fogyasztóinak egy része meg van győződve gyógyító hatásairól, sokan azt állítják, valódi csodaszer, mások pedig cáfolják ezeket az állításokat.

Egy 2019-es, 310 tudományos cikk áttekintésével készült tanulmány azt mondta ki: a kombucha fogyasztása nem tekinthető károsnak, ha megfelelő körülmények között készült, és a naponta elfogyasztott mennyiség nem haladja meg a 120 ml-t. Az állatokon végzett kísérletek eredményei a kombucha egészségügyi előnyeit bizonyították.

Ezek során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az italnak antimikrobiális, antioxidáns, rákellenes és cukorbetegség elleni tulajdonságai lehetnek, alkalmas lehet a gyomorfekély és a magas koleszterinszint kezelésére, és méregtelenítésre is jó lehet. Bizonyos betegségek és legyengült immunrendszer esetén a fogyasztása nem ajánlott. Készítésekor pedig nagyon fontos az alapvető szabályok betartása.

kombucha

A kombucha megítélése ellentmondásos – fotó: Pixabay

A kombucha jótékony hatásai a népi gyógyászat szerint

A népi gyógyászat szerint erősíti az immunrendszert, hidratál, segít elmulasztani a puffadást, javítja az emésztőrendszer hatékonyságát. Gazdag enzimekben, organikus savakban és B-vitaminban. A benne lévő glükozamin támogatja az ízületek egészségét. Méregtelenítésre is használják, továbbá állítólag csökkenti a vérnyomást, és hasznos lehet cukorbetegség ellen is.

A kombuchában lévő DSL nevű vegyi anyag talán a legfontosabb összetevője. A DSL képes gátolni egy fontos enzimet, a β-glükuronidázt, amelynek szerepe lehet a rák növekedésében. A jelenlegi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a kombucha egészségügyi tulajdonságai valószínűleg hasonlóak a teához és az erjesztett ételekhez – írja a nosalty.hu.

Hogyan készül a kombucha?

Szükséges hozzá a fent említett scoby, amit vagy megvásárolunk, vagy elkészíthető az alábbi módon: vásárolunk egy üveg élőflórás bolti kombuchát, az alábbiak szerint elkészítjük a teát, hagyjuk kihűlni, befőttesüvegbe öntjük, majd hozzáadjuk a bolti kombuchát. Az üveg tetejére tegyünk egy textíliát. Néhány hét alatt egy hártyás, fehéres réteg nő a tetejére – ez lesz a scoby.

Ha ez rendelkezésünkre áll, akkor készítünk egy erős fekete teát: 1 egység vízhez 0,1 egység cukor kell, tehát 1 literhez kb. 100 gramm. Keverjük a teához, majd hagyjuk kihűlni.

Töltsük a teát egy tiszta befőttesüvegbe. (Kizárólag üveg a megfelelő, mert a kombucha kioldhat nemkívánatos összetevőket a műanyag és a fémedényekből.) Beletesszük a scobyt, és valamennyit a léből is, kb. a tea mennyiségének 10-20%-át.

Ha penészt látunk a scobyn, egy új scobyval próbálkozzunk újra, jobban ügyelve a higiéniára!

Fedjük le egy textillel az üveget, és helyezzük fénytől védett, szobahőmérsékletű helyre. Minél melegebb van, annál gyorsabb a folyamat, már 1-2 nap után is kóstolgathatjuk. Akkor van kész, ha kellemesen savanykás az íze, illetve amikor az ízlésünknek megfelelő.

A nagy részét öntsük át egy másik üvegbe, és lezárva tegyük a hűtőszekrénybe. Csak annyit hagyjunk, amennyire a fenti arányoknak megfelelően egy új tea beoltásához szükség lesz.

Az elkészült kombuchát hűtve érdemes fogyasztani; a hűtés az érési folyamatokat is lassítja.