Az éjszaka átmeneti szakadozás után újabb felhősödés jellemzi. Helyenként – főként az északi részeken – fordulhat elő kisebb eső. A szél a Dunántúlon erős, helyenként viharos lesz.

A minimum-hőmérséklet általában 5 és 11 fok között várható.

Agrometeorológia

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elemzés szerint a hőmérséklet kissé visszaesett a megelőző időszakhoz képest, de az ilyenkor szokásosnál így is 4-6 Celsius-fokkal magasabban, 5-8 fok között alakult. A gyengén felhős, szélcsendes éjszakákon főként az ország keleti felén többször is előfordultak fagyok, de mínusz 5 foknál hidegebb csak a fagyzugokban fordult elő.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: HungaroMet

Az elmúlt tíz, sőt harminc napban országszerte kevesebb csapadék esett a szokásosnál, ugyanakkor a talaj mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A belvízfoltok kiterjedése a száraz idő ellenére csak lassan csökkent az Alföldön.

Növények állapota

Az őszi vetések viszonylag jó állapotban vannak, de a tartós vízborítást megsínylették a növények, főleg a repce, amely a belvízfoltokban ki is pusztult.

A vegetáció gyors, idő előtti fejlődését kissé megtörték az éjszakai fagyok, a korai csonthéjasok nedvkeringése azonban már a megelőző időszakban megindult. A rügyek már az északi országrészben is megpattantak, délnyugaton pedig a legkorábbi kajszi fajták már virágoznak, egy nagyobb fagynak súlyos következményei lehetnek.

Időjárás-előrejelzés

Az előrejelzés szerint a következő héten többször esős, de továbbra is enyhe idő várható. A délies szelet csütörtökön és pénteken még többfelé kísérik erős széllökések, a hétvégétől mérséklődik kissé a légmozgás. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, éjszakai fagy a jövő hét közepéig nem várható.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Szabó Kevin