Szombaton délután megdőlt az országos melegrekord, ami eddig 17,4 fok volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebookon közölte a hírt, a poszthoz pedig egy infografikát is mellékeltek. Ebből kiderült, hogy a második legmelegebb szombaton Békés vármegyében, azon belül Eleken volt, ahol 17,9 fokot mértek, míg Sarkadon 17,8 fokot regisztráltak.

Délkeleten tehát tavaszias az idő, az ország nagy részében azonban télies idő a jellemző. A leghidegebb Zala vármegyében volt, ahol 0,5 fok volt a csúcshőmérséklet. Eközben a nyugati tájakon havazik, a halmazállapot-váltás pedig tolódik kelet felé. A Dunántúlon ma este sem kizárt az ónos eső, ami miatt riasztás van érvényben néhány járásra.

Mire számíthatunk ma este?

A Dunántúli-középhegységben átmenetileg ónos esővel kell számolni. Délen és keleten kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Estig északnyugaton síkvidéken 5, a magasabban fekvő részeken akár 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat. Az Alpokalján és a Bakonyban hófúvás is kialakulhat.

Késő estére -2 és +10 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb.

Estétől szakadozottabbá válik a felhőzet, de határozottabb csökkenése inkább csak a hajnali óráktól valószínű északnyugati irányból. Délnyugaton és keleten is a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, de északkeleten egy összeáramlási zóna mentén kisebb havazás, hózáporok továbbra is előfordulhatnak, arrafelé vékony hólepel alakulhat ki.

Az északnyugati, nyugati szél még több helyen erős lesz, a magasban fekvő helyeken viharos. Reggelre valamennyire veszít az erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és 0 fok között alakul, a hófödte, szélvédett, valamint kevésbé felhős nyugati és északkeleti tájakon több fokkal alacsonyabbat mérhetünk.

Milyen idő várható a hét utolsó napján?

Északnyugat felől reggel, délelőtt csökken a felhőzet, így az ország nagy részén napos időre lehet számítani általában kevés, a középső országrészben több gomolyfelhővel. Kivételt képez ez alól a keleti határvidék térsége, ahol egész nap borult maradhat az ég. Északkeleten havazás, hózáporok továbbra is előfordulhatnak.

A Békés vármegyei meleg ellenére sok helyen vékony hóréteg lepte el az utakat - fotó: pexels.com

A szél nem nyugszik, erős lökések kísérhetik az északnyugati, nyugati irányú szelet, estére csillapodik a légmozgás. A Bakony térségében gyenge hófúvással számolhatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.