Egy új, genetikai alapokon nyugvó kutatás rávilágított: a vérplazmában található magasabb koffeinszint nemcsak éberebbé tehet, de a testzsírt is csökkentheti, sőt csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

A tanulmányt vezető nemzetközi kutatócsoport – a Karolinska Intézet, a Bristoli Egyetem és az Imperial College London szakemberei – genetikai markereket elemezve vizsgálta a koffein, a testtömegindex (BMI) és a cukorbetegség közti kapcsolatot. Megállapították, hogy azoknál, akik genetikailag lassabban bontják le a koffeint – és így az tovább marad a vérükben –, alacsonyabb volt a testzsírszázalék, és kisebb eséllyel alakult ki náluk cukorbetegség.

A kutatók úgy vélik, a koffein hőtermelést fokozó és zsíroxidációt serkentő hatása lehet a háttérben. Ezek a folyamatok segíthetnek a zsír energiává alakításában, ezzel támogatva a testsúlycsökkentést.

Fontos azonban megjegyezni: a vizsgálat nem talált kapcsolatot a koffein és a szív- és érrendszeri betegségek között, és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy végérvényesen bizonyítani lehessen az ok-okozati összefüggéseket. Mindenesetre a kalóriamentes, koffeintartalmú italok új fényben tűnnek fel – talán egyszer a fogyókúrás programok fontos elemeivé válhatnak.

Forrás: sciencealert.com

Indexkép: Pixabay