Szeretnéd, ha a konyhádban mindig kéznél lenne a friss babérlevél? Most eláruljuk, hogyan lehet saját babérod otthon, még akkor is, ha csak egy ablakpárkány áll rendelkezésedre! A babér (Laurus nobilis) nem csak az olasz tészták titkos összetevője, hanem egyben egy pofonegyszerűen nevelhető, illatos fűszernövény is, ami feldobja a konyhádat. Ráadásul, ha ügyes vagy, egész évben szüretelheted a saját fűszeredet!
Babér a konyhában: miért jó ötlet?
Az örökzöld babér nem igényel túl sok törődést, a levelei pedig csodás illatot és ízt adnak az ételnek. A babér pedig még ennél is többet tud, hiszen még a levegőt is tisztítja. Egy jól elhelyezett babér garantáltan a lakás egyik legmenőbb növénye lesz, ráadásul az ételeid is új szintre lépnek vele.
Ismerd meg a babért
Nem véletlen, hogy régóta a dicsőség és a győzelem jelképe a babér. A babérfélék családjába tartozó nemes babér a Földközi-tenger vidékén őshonos, alacsonyan elágazó cserje vagy fa. Különlegessége, hogy az új hajtásai először világos piros színűek, majd barnás-vörösessé válnak, végül bezöldülnek. Sárgásfehér színű virágait tavasszal hozza, ősszel érő, bogyószerű termései kékesfekete színűek.
Így legyen saját babérod
A babért hazánkban leggyakrabban cserépben nevelik, hiszen így télen fagymentes helyre lehet vinni. Azonban fontos, hogy a babér soha ne álljon pangó vízben, ezért legyenek lyukak a cserép alján. A babér számára fontos, hogy tápanyagokban és humuszban gazdag érett, átrostált komposzt és közömbös vagy enyhén savanyú képhatású virágföld keverékébe kerüljön. Májustól szeptemberig 3-4 hetente tápoldatozzuk, télen azonban ne.
Mivel a babér kedveli a meleget, keressünk számára napfényes vagy félárnyékos helyet. Mivel eredeti élőhelyén magas páratartalomhoz van szokva, fontos, hogy a növekedési szakaszában, vagyis tavasztól őszig, ne csak a földjét öntözzük, de a növény leveleit is permetezzük kézi vízpermetezővel.
A babért teleltetni kell, ezért még az őszi fagyok megjelenése előtt vigyük fagymentes helyre. A téli, nyugalmi időszakban ne hagyjuk kiszáradni, de csak ritkán öntözzük.
A babér a kerted ékessége és a konyhád sztárja lehet! Fotó: Shutterstock
A babért érdemes évente megmetszeni. A hajtásokat tőből metsszük ki. A metszés ideális időpontja az új hajtások fejlődése előtt, áprilisban vagy ősz elején, szeptemberben, októberben jön el.
Így szaporítsd a babért
A babér dugványozással vagy tősarjak ültetésével szaporítható. A 7-8 cm hosszú dugványokat az idősebb hajtásokról vágjuk le tavasszal vagy kora ősszel. Csak a hajtás tetején hagyjunk meg két levelet, a többit vágjuk le. A hajtásokat dugjuk humuszban gazdag komposzt és homok keverékébe, körülbelül 2 cm mélyen. Öntözzük rendszeresen, amikor pedig megjelenik a növény, permetezzük kétnaponta kézi vízpermetezővel. A legjobb, ha a dugványozást magas páratartalmú, 20 °C körüli helyiségben végezzük.
Ettől óvd a babért
A babért a gyapjastetvek és a pajzstetvek is szívesen megtámadják. Mivel ezek a kártevők nagyon gyorsan szaporodnak, folyamatosan figyeljük a növényt, és amint megjelennek, azonnal távolítsuk el azokat. A legjobb, ha egy kefe segítségével óvatosan letisztítjuk a babér törzsét, ágait, de a szappanos vízzel való permetezés is beválhat.
Így lesz igazán szép a babérod
1. Válassz egészséges palántát! A kertészetekben vagy nagyobb áruházakban ma már gyakran találni babérpalántát. Ha magról szeretnéd nevelni, légy türelmes, mert lassan csírázik!
2. Cserép és föld: nem mindegy! A babér szereti a jó vízelvezetésű, laza szerkezetű virágföldet. A cserép legyen legalább 20 cm átmérőjű, az alján vízelvezető réteggel (pl. agyaggranulátum).
3. Fény és hely! A babér szereti a világos helyet, de a tűző napot nehezen viseli. Az ablakpárkány tökéletes, ha nem perzseli egész nap a napfény. Télen is világos, hűvösebb helyet igényel.
4. Öntözés: csak módjával! A babért inkább kevesebbet öntözd, mint túl sokat! A földjét hagyd kicsit kiszáradni két öntözés között. A túlöntözés a gyökerek rothadásához vezethet.
5. Trükkök a szép formáért Metszéssel formázhatod a bokrot. A levágott leveleket pedig szárítsd meg, és mehetnek is a levesbe!
Babér a konyhában: extra tippek és érdekességek
- A babér hosszú életű, akár 50-100 évig is elél egy cserépben!
- Nemcsak fűszer, de természetes molyűző is: a leveleket tedd a kamrába vagy ruhásszekrénybe!
- Ne ijedj meg, ha télen ledob pár levelet – ilyenkor pihen a növény.
- Ha kinőtte a cserepet, tavasszal ültesd át egy számmal nagyobb edénybe.
A babér nevelése a konyhában is igazán egyszerű, így még a kezdő kertészeknek is sikerélményt ad. Egy próbát mindenképp megér, hiszen a saját fűszernövényednél nincs menőbb – és finomabb!
A babér vigyáz az egészségedre is
A babér finomabbá teszi az ételeket, de még ennél is többet tud. Az egészségünkre is vigyáz! A cukorbetegség kezelésében is hasznos a babérlevél, különösen 2. típusú diabétesz ellen használható. Képes csökkenteni a vér rossz koleszterin- (LDL), glükóz- és a triglicerid szintjét, a levelek elfogyasztása pedig jelentősen csökkenheti a vércukorszintet és javítja a szív teljesítményét. Mivel tele van antioxidánsokkal, a babérlevél arra ösztönzi a szervezetet, hogy több inzulint termeljen, és tartsa ellenőrzés alatt a cukorbetegség problémáit.
A szív egészségét is támogatja, mivel a benne lévő koffeinsavnak köszönhetően a szív képes gyorsabban dolgozni és jobb teljesítményt mutatni. A babérlevél rutinszerű fogyasztása elősegíti a szív kapilláris ereinek megerősítését, továbbá a koffeinsav megakadályozza a rossz koleszterin szintjének emelkedését. De a babérlevél akadályozza a rák kifejlődését is, mert a babérlevél gazdag antioxidánsokban és a szerves vegyületekben a már említettek mellett katechinekben , partenolidban valamint fitotápanyagokban.
De a babérlevél kiváló a fájdalom enyhítésére is, ezért számíthatunk rá többek között a fejfájás, migrén, ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás és fogfájás esetén is. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha teát főzünk belőle.
Fokozza az immunitást, mert gazdag C-vitaminban, A-vitaminban és cinkben, ösztönözi az emésztést, jól kezelhető vele a legtöbb gyomor- vagy bélprobléma, de hasznos a cöliakia vagy az irritábilis bél szindróma által okozott problémák elleni küzdelemben is. A babérlevelek kiküszöbölhetik a puffadást, és segítségükkel az emésztőrendszerünk hatékonyabban dolgozza fel az ételeket. A babérlevélből készült tea segít még a vesefertőzés legyőzésében, illetve a vesekövek megelőzésében is.