Szeretnéd, ha a konyhádban mindig kéznél lenne a friss babérlevél? Most eláruljuk, hogyan lehet saját babérod otthon, még akkor is, ha csak egy ablakpárkány áll rendelkezésedre! A babér (Laurus nobilis) nem csak az olasz tészták titkos összetevője, hanem egyben egy pofonegyszerűen nevelhető, illatos fűszernövény is, ami feldobja a konyhádat. Ráadásul, ha ügyes vagy, egész évben szüretelheted a saját fűszeredet!

Babér a konyhában: miért jó ötlet?

Az örökzöld babér nem igényel túl sok törődést, a levelei pedig csodás illatot és ízt adnak az ételnek. A babér pedig még ennél is többet tud, hiszen még a levegőt is tisztítja. Egy jól elhelyezett babér garantáltan a lakás egyik legmenőbb növénye lesz, ráadásul az ételeid is új szintre lépnek vele.

Ismerd meg a babért

Nem véletlen, hogy régóta a dicsőség és a győzelem jelképe a babér. A babérfélék családjába tartozó nemes babér a Földközi-tenger vidékén őshonos, alacsonyan elágazó cserje vagy fa. Különlegessége, hogy az új hajtásai először világos piros színűek, majd barnás-vörösessé válnak, végül bezöldülnek. Sárgásfehér színű virágait tavasszal hozza, ősszel érő, bogyószerű termései kékesfekete színűek.

Így legyen saját babérod

A babért hazánkban leggyakrabban cserépben nevelik, hiszen így télen fagymentes helyre lehet vinni. Azonban fontos, hogy a babér soha ne álljon pangó vízben, ezért legyenek lyukak a cserép alján. A babér számára fontos, hogy tápanyagokban és humuszban gazdag érett, átrostált komposzt és közömbös vagy enyhén savanyú képhatású virágföld keverékébe kerüljön. Májustól szeptemberig 3-4 hetente tápoldatozzuk, télen azonban ne. 

Mivel a babér kedveli a meleget, keressünk számára napfényes vagy félárnyékos helyet. Mivel eredeti élőhelyén magas páratartalomhoz van szokva, fontos, hogy a növekedési szakaszában, vagyis tavasztól őszig, ne csak a földjét öntözzük, de a növény leveleit is permetezzük kézi vízpermetezővel.

A babért teleltetni kell, ezért még az őszi fagyok megjelenése előtt vigyük fagymentes helyre. A téli, nyugalmi időszakban ne hagyjuk kiszáradni, de csak ritkán öntözzük.


babér

A babér a kerted ékessége és a konyhád sztárja lehet! Fotó: Shutterstock

A babért érdemes évente megmetszeni. A hajtásokat tőből metsszük ki. A metszés ideális időpontja az új hajtások fejlődése előtt, áprilisban vagy ősz elején, szeptemberben, októberben jön el. 

Így szaporítsd a babért

A babér dugványozással vagy tősarjak ültetésével szaporítható. A 7-8 cm hosszú dugványokat az idősebb hajtásokról vágjuk le tavasszal vagy kora ősszel. Csak a hajtás tetején hagyjunk meg két levelet, a többit vágjuk le. A hajtásokat dugjuk humuszban gazdag komposzt és homok keverékébe, körülbelül 2 cm mélyen. Öntözzük rendszeresen, amikor pedig megjelenik a növény, permetezzük kétnaponta kézi vízpermetezővel. A legjobb, ha a dugványozást magas páratartalmú, 20 °C körüli helyiségben végezzük.

Ettől óvd a babért

A babért a gyapjastetvek és a pajzstetvek is szívesen megtámadják. Mivel ezek a kártevők nagyon gyorsan szaporodnak, folyamatosan figyeljük a növényt, és amint megjelennek, azonnal távolítsuk el azokat. A legjobb, ha egy kefe segítségével óvatosan letisztítjuk a babér törzsét, ágait, de a szappanos vízzel való permetezés is beválhat. 

Így lesz igazán szép a babérod

 1. Válassz egészséges palántát! A kertészetekben vagy nagyobb áruházakban ma már gyakran találni babérpalántát. Ha magról szeretnéd nevelni, légy türelmes, mert lassan csírázik!

2. Cserép és föld: nem mindegy! A babér szereti a jó vízelvezetésű, laza szerkezetű virágföldet. A cserép legyen legalább 20 cm átmérőjű, az alján vízelvezető réteggel (pl. agyaggranulátum).

3. Fény és hely! A babér szereti a világos helyet, de a tűző napot nehezen viseli. Az ablakpárkány tökéletes, ha nem perzseli egész nap a napfény. Télen is világos, hűvösebb helyet igényel.

4. Öntözés: csak módjával! A babért inkább kevesebbet öntözd, mint túl sokat! A földjét hagyd kicsit kiszáradni két öntözés között. A túlöntözés a gyökerek rothadásához vezethet.

5. Trükkök a szép formáért Metszéssel formázhatod a bokrot. A levágott leveleket pedig szárítsd meg, és mehetnek is a levesbe!

Babér a konyhában: extra tippek és érdekességek

  • A babér hosszú életű, akár 50-100 évig is elél egy cserépben!
  • Nemcsak fűszer, de természetes molyűző is: a leveleket tedd a kamrába vagy ruhásszekrénybe!
  • Ne ijedj meg, ha télen ledob pár levelet – ilyenkor pihen a növény.
  • Ha kinőtte a cserepet, tavasszal ültesd át egy számmal nagyobb edénybe.

A babér nevelése a konyhában is igazán egyszerű, így még a kezdő kertészeknek is sikerélményt ad. Egy próbát mindenképp megér, hiszen a saját fűszernövényednél nincs menőbb – és finomabb!

A babér vigyáz az egészségedre is

A babér finomabbá teszi az ételeket, de még ennél is többet tud. Az egészségünkre is vigyáz! A cukorbetegség kezelésében is hasznos a babérlevél, különösen 2. típusú diabétesz ellen használható. Képes csökkenteni a vér rossz koleszterin- (LDL), glükóz- és a triglicerid szintjét, a levelek elfogyasztása pedig jelentősen csökkenheti a vércukorszintet és javítja a szív teljesítményét. Mivel tele van antioxidánsokkal, a babérlevél arra ösztönzi a szervezetet, hogy több inzulint termeljen, és tartsa ellenőrzés alatt a cukorbetegség problémáit.

A szív egészségét is támogatja, mivel a benne lévő koffeinsavnak köszönhetően a szív képes gyorsabban dolgozni és jobb teljesítményt mutatni. A babérlevél rutinszerű fogyasztása elősegíti a szív kapilláris ereinek megerősítését, továbbá a koffeinsav megakadályozza a rossz koleszterin szintjének emelkedését. De a babérlevél akadályozza a rák kifejlődését is, mert a babérlevél gazdag antioxidánsokban és a szerves vegyületekben a már említettek mellett katechinekben , partenolidban valamint fitotápanyagokban.

De a babérlevél kiváló a fájdalom enyhítésére is, ezért számíthatunk rá többek között a fejfájás, migrén, ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás és fogfájás esetén is. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha teát főzünk belőle.

Fokozza az immunitást, mert gazdag C-vitaminban, A-vitaminban és cinkben, ösztönözi az emésztést, jól kezelhető vele a legtöbb gyomor- vagy bélprobléma, de hasznos a cöliakia vagy az irritábilis bél szindróma által okozott problémák elleni küzdelemben is. A babérlevelek kiküszöbölhetik a puffadást, és segítségükkel az emésztőrendszerünk hatékonyabban dolgozza fel az ételeket. A babérlevélből készült tea segít még a vesefertőzés legyőzésében, illetve a vesekövek megelőzésében is.