A vizsgálat több mint ezer egyetemista alvási szokásait és étrendjét elemezte, meglepő összefüggéseket tárva fel.
Ha éjjelente nyugtalanul forgolódsz és rémálmok gyötörnek, lehet, hogy nem a stressz a hibás – hanem az, amit vacsorára ettél! Egy friss tanulmány ugyanis meglepő összefüggést tárt fel a tejtermékek fogyasztása, a laktózérzékenység és a rossz álmok között.
A montreali Université de Montréal és a MacEwan Egyetem kutatói több mint ezer egyetemistát kérdeztek ki alvásminőségükről és étkezési szokásaikról. Az eredmények igencsak érdekesek: akik laktózérzékenyek és mégis fogyasztanak tejtermékeket, gyakrabban panaszkodnak rémálmokra és rossz alvásra. Nemcsak a tejtermékek kerültek a gyanúsítottak közé: sokan említettek édességeket és fűszeres ételeket is, de a legerősebb kapcsolat mégis a tej és a rémálmok között mutatkozott.
Dr. Tore Nielsen, a kutatás vezetője elmondta: valószínű, hogy az éjszakai puffadás, gyomorfájdalom és egyéb kellemetlen tünetek megszakítják az alvást, és zavart, nyomasztó álmokat idéznek elő. A kutatás során a nők kétszer gyakrabban számoltak be ételintoleranciáról és rémálmokról, mint a férfiak, és jobban is emlékeztek álmaikra.
A válaszadók 40%-a úgy érezte, hogy az étkezése befolyásolja az alvását, és minden negyedik diák hitte, hogy bizonyos ételek kifejezetten rontják azt. Akik egészségtelenül étkeztek, nemcsak nyugtalanabbul aludtak, de ritkábban is emlékeztek álmaikra.
Bár a tej és a rémálmok közötti kapcsolat egyértelműnek tűnik, a kutatók hangsúlyozták: még nem világos, hogy a rossz étkezés okozza a rossz alvást, vagy a rossz alvás vezet egészségtelenebb étkezéshez. Az viszont biztos, hogy érdemes megfigyelni, milyen hatással van az esti menü az álmokra.
Forrás: sciencedaily.com
Indexkép: Shutterstock