Ki gondolná, hogy egy egyszerű, olcsón beszerezhető fagyasztott zöldség ekkora hatással lehet az egészségünkre? Tim Spector, a Zoe Health társalapítója szerint a fagyasztott zöldborsó igazi szuperélelmiszer: nemcsak a bélrendszert támogatja, de kiemelkedő fehérjeforrás is lehet – mindössze napi 100 gramm fogyasztásával!
Az Instagramon közzétett videójában Spector egy tápláló gnocchis ételt mutat be, ahol a feldolgozott tésztára vajbab és zöldborsó kerül. A recept egyszerű, mégis tele van élettel: edamame bab, fagyasztott zöldborsó, egy kis crème fraîche, és már kész is a mikrobáknak is kedvező, gazdag fogás. A zöldborsó előnye, hogy olcsó, egész évben kapható, ráadásul – meglepő, de igaz – több C-vitamint is tartalmazhat, mint a friss változat.
Spector kiemeli: az emberek hajlamosak alábecsülni a fagyasztott zöldségeket, pedig ezek hosszú távon kiváló alternatívái lehetnek akár húsoknak is. Például 80 gramm főtt zöldborsóban 5,4 gramm fehérje, 4,5 gramm rost, 13 mg C-vitamin és 1,2 mg vas található. Ráadásul a növényi sokszínűségre is figyelni kell: „Nem az 5 adag zöldség-gyümölcs a cél, hanem heti 30-féle növény!" – vallja a táplálkozási szakértő.
Ráadásul a fagyasztott zöldborsó olcsón hozzáférhető, így elmondható, hogy kedvező áron tehetünk nagyon sokat az egészségünkért.
Forrás: express.co.uk
Indexkép: Pixabay