Neked is az egyik kedvenced a lecsó? Sokunknak az, hiszen a lecsó egy igazi nyári étel! A lecsó kiváló ötlet akár ebédre, akár vacsorára, akár hidegen, akár melegen, akár magában, akár rizzsel, akár tojással... Számtalan módon elkészíthető, de vajon mit tesz a szervezetünkkel a lecsó, ha túl gyakran fogyasztjuk?
llyen hatással van rád a lecsó
A lecsó három legfőbb hozzávalója a paprika, a paradicsom és a hagyma. Tudjuk róluk, hogy külön érdemes minél többet fogyasztani belőlük, hiszen igazán egészségesek. De vajon mi a helyzet velük, amikor együtt kerülnek be a lecsóba?
A lecsóban lévő paradicsom nem csupán finom és laktató, de a szervezetünk számára is kiváló, hiszen a hőkezelés hatására sem veszíti el az egészségünk számára oly hasznos likopin tartalmát. A benne lévő C-vitaminnak köszönhetően a paradicsom erősíti az immunrendszert is, és jelentős mennyiségű kálium és magnézium is található benne.
A paprika magas C-vitamin-tartalma, és annak kiváló hatása az immunrendszerünkre közismert, de ezen kívül is rengeteg pozitív hatással van ránk. Habár a lecsóba főzve is finom, akkor a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk.
A vöröshagyma is elmaradhatatlan része a lecsónak. A benne lévő B- és C-vitamin, vas, jód és kálium jótékonyan hat a koleszterinszintre, az érrendszerre, az immunrendszerre, és baktériumölő hatása is ismert.
De ha ilyen egészségesek ezek az összetevők, mi bajt okozhat a lecsó? Mivel a lecsó elkészítésekor sokan úgy vélik, más nem is kerülhet a lábasba, mint szalonnakocka, vagy zsír. Azonban, ha egészségesen szeretnénk elkészíteni, akkor érdemes egy kevés olajat használni. A lecsó dús szaftját úgyis a bőséges dinsztelt hagyma adja, amelyik pedig igazán egészséges.
A legjobb lecsót otthon termett alapanyagokból lehet készíteni. Fotó: Shutterstock
Amire még oda kell figyelni a lecsó főzésekor, hogy kerüljük el a túl sok só hozzáadását, hiszen a túlzott sóbevitel sem egészséges. A legjobb pedig, ha a saját kertünkben termesztjük hozzá a paradicsomot, a paprikát és a hagymát is. Ha tehát odafigyelünk a lecsó hozzávalóira, akkor egyáltalán nem árt, ha gyakran fogyasztjuk.
Így lesz a legfinomabb a lecsó
A lecsó esetében biztosak lehetünk benne, hogy minden családnak megvan a maga, jól bevált családi receptje, amelyik mindenki másénál jobb és finomabb.
A tökéletes lecsóhoz a hagyományos recept szerint egy rész vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós paprikát kell beletennünk a lábasba. Persze a lecsó nem csak nyáron áll rendelkezésre. A legtöbben a lekvár mellett lecsóból teszik el a legnagyobb mennyiséget télire. Ez nem csupán lecsóként szolgál, hanem akár pörköltek hozzávalója is lehet a téli időszakokban.
Fűszerezés tekintetében a fűszerpaprika alap. Pirospaprika nélkül nincs lecsó, hiszen úgy, ahogyan minden pörköltnek is ez adja meg az alapját, a lecsó sem lehet kellően szaftos és tökéletes állagú a pirospaprika nélkül. Hogy ez édes, vagy éppen csípős, azt mindenki maga döntheti el. A paprikán kívül kerülhet még bele bors, chili, vagy köménymag. De bárki bármilyen fűszert beletehet, ízlés szerint. A só viszont semmi esetre sem maradhat ki.
Sok vita forog akörül, hogy hámozzuk a lecsóba való paradicsomot, vagy sem. A séfek nagy része azért van a hámozás mellett, mert akkor a kész ételben nem pöndörödik vissza a paradicsom héja. A valóságban azonban így is sok időt vesz el, mire az összes belevalót megtisztítjuk és felszeleteljük, és a legtöbbünk észre sem veszi, hogy héj is van a paradicsomon, annyira az ízélmény hatása alá kerül a fogyasztásakor.
A finom lecsó titka, hogy minél apróbbra kockázzuk a hagymát, annál szaftosabb. A paprika és a paradicsom alakja is sokak számára nagyon is meghatározott a lecsó esetében, de hogy ez az ízélményt is befolyásolná, arra még nem találtunk hivatalos szakvéleményt. Így hát lehet kerek, vagy szögletes, az íz a lényeg. Az azonban igaz, hogy ha közel azonos méretűre vágjuk a paprikát, akkor egyszerre fog megfőni, így egységes állagú, finom ételt kapunk.
Az egyik igen sarkalatos pontja a lecsó elkészítésének, hogy milyen zsiradékot használjunk hozzá. Ez fogja kiemelni ugyanis az étel ízét. Nincs jó, vagy rossz választás. Mindenki a saját ízlésére bízva döntheti el, hogy szalonnával, zsírral, esetleg olajjal alapoz a tökéletes lecsóhoz. Az étel elfogyasztása azonban a tunkolással, vagyis a kenyér általi zsiradék kitörölgetésével és elfogyasztásával fejeződik be. A legjobb lecsó az, amelyik után szinte tökéletesen tiszta marad a tányér!