A lecsó igazi kedvenc. Minden családnak megvan a maga, jól bevált családi lecsó receptje, amelyik természetesen a legjobb a világon. Azonban néha érdemes egy kis kitérőt tenni és kipróbálni egy új receptet, hiszen még a lecsó is tud számunkra újat mutatni. Például, ha megfordítjuk.
Fordítsd meg a lecsót
Habár a lecsó a magyarok nagy kedvence, és az összetevői alapján nagyon is magyarnak tűnik, sajnos nem az. De ez nem veszi el tőle a kedvünket. A hagyma, a paradicsom és a paprika a nemzeti ételeink szinte mindegyikének alapját adják, ráadásul gyerekkorunk óta jelen van az életünkben a lecsó így igazi Hungarikumként tekintünk rá. .
Bíró Lajos séf azonban egészen máshogy tekint a lecsóra, mint ahogyan azt megszoktuk. Lajos lecsójának receptjéhez a kínai konyha adta az alapot, hiszen olyan sorrendet alakított ki a receptben, mint ahogyan az ázsiai éttermekben a bambuszgőzölőket teszik egymásra. Ott mire a legfelső elkészül, addigra az összes fogás is pont jó lesz, így egyszerre érnek el a tálalási időponthoz. Éppen ezért a séf a fordított lecsó esetében a különböző alapanyagokat külön rétegekben teszi az ételbe, így az aláöntött paradicsomlé kellően párol át mindet. - tudjuk meg a magyarkonyhaonline.hu írásából.
A neve pedig azért fordított lecsó, mert a megszokotthoz képest fordított sorrendben kerülnek bele a hozzávalók. A hagyma dinsztelése után a paprika kerül a főzőedénybe, és csak a végén kerül bele a paradicsom, hiszen így a paprika és a paradicsom íze is dominánsabb lesz.
Nem csak finom, egészséges is a lecsó
A lecsóban lévő paradicsom nem csupán finom és laktató, de a szervezetünk számára is kiváló, hiszen a hőkezelés hatására sem veszíti el az egészségünk számára oly hasznos likopin tartalmát. A benne lévő C-vitaminnak köszönhetően a paradicsom erősíti az immunrendszert is, és jelentős mennyiségű kálium és magnézium is található benne.
A paprika magas C-vitamin-tartalma, és annak kiváló hatása az immunrendszerünkre közismert, de ezen kívül is rengeteg pozitív hatással van ránk. Habár a lecsóba főzve is finom, akkor a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk.
A vöröshagyma is elmaradhatatlan része a lecsónak. A benne lévő B- és C-vitamin, vas, jód és kálium jótékonyan hat a koleszterinszintre, az érrendszerre, az immunrendszerre, és baktériumölő hatása is ismert.
Próbáld ki így is a lecsót! Fotó: Shutterstock
A lecsó ráadásul számtalan egyéb, egészséges finomsággal is kiegészíthető, mint például karfiollal, zöldbabbal, burgonyával, cukkínivel, babbal, gombával és még sorolhatnánk. Csakis az ízlésünk szabhat határt a különféle változatoknak.
A lecsóról sem tudunk mindent
A lecsó sajnos nem magyar étel, de ez nem is számít, hiszen igazi magyar alapanyagokból készítve biztosan mindannyiunk szívét megdobogtatja ez a hivatalosan balkáni eredetű étel. A lecsó a meghatározása szerint paradicsom-paprika pörkölt. Sokakat megmozgatott, így többek között Krúdy Gyulát is, aki szerint nyáron együnk paradicsomot és paprikát, télen pedig lecsót.
A tökéletes lecsóhoz a hagyományos recept szerint egy rész vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós paprikát kell beletennünk a lábasba. Persze a lecsó nem csak nyáron áll rendelkezésre. A legtöbben a lekvár mellett lecsóból teszik el a legnagyobb mennyiséget télire. Ez nem csupán lecsóként szolgál, hanem akár pörköltek hozzávalója is lehet a téli időszakokban.
A lecsó olyan népszerű, hogy az első lecsófesztivált 2004-ben rendezték meg Székesfehérváron. Azóta annyira divatos lett, hogy az ország egész területén megrendezésre kerülnek hasonló rendezvények. 2009. szeptemberében került be a világ legnagyobb lecsója a Guinness Rekordok Könyvébe. A rekordot Balkányban jegyzik. A rekorder lecsóhoz egy 2,5 méter átmérőjű, 0,95 méter magasságú edényre volt szükség. Űrtartalma 4661 liter volt.
De a lecsó még a rajzfilmek világát sem hagyta hidegen. L'ecsó címen még egy remek rajzfilm is készült róla, melyben egy tehetséges patkány készíti el a lecsó francia változatát egy ételkritikus számára. A lecsó francia változata a ratatouille. Ebbe hámozás nélküli cukkini és padlizsán is kerül, felkarikázva. A paprika kockázva, a paradicsom passzírozva kerül ebbe a csodás ételbe, melyet oregánó, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél és majoránna tesz teljessé. Fűszerpaprika ellenben nincs benne, viszont a fokhagymának jut benne hely.
Fűszerezés tekintetében a fűszerpaprika alap. Pirospaprika nélkül nincs lecsó, hiszen úgy, ahogyan minden pörköltnek is ez adja meg az alapját, a lecsó sem lehet kellően szaftos és tökéletes állagú a pirospaprika nélkül. Hogy ez édes, vagy éppen csípős, azt mindenki maga döntheti el. A paprikán kívül kerülhet még bele bors, chili, vagy köménymag. De bárki bármilyen fűszert beletehet, ízlés szerint. A só viszont semmi esetre sem maradhat ki.
Sok vita forog akörül, hogy hámozzuk a lecsóba való paradicsomot, vagy sem. A séfek nagy része azért van a hámozás mellett, mert akkor a kész ételben nem pöndörödik vissza a paradicsom héja. A valóságban azonban így is sok időt vesz el, mire az összes belevalót megtisztítjuk és felszeleteljük, és a legtöbbünk észre sem veszi, hogy héj is van a paradicsomon, annyira az ízélmény hatása alá kerül a fogyasztásakor.
A finom lecsó titka, hogy minél apróbbra kockázzuk a hagymát, annál szaftosabb. A paprika és a paradicsom alakja is sokak számára nagyon is meghatározott a lecsó esetében, de hogy ez az ízélményt is befolyásolná, arra még nem találtunk hivatalos szakvéleményt. Így hát lehet kerek, vagy szögletes, az íz a lényeg. Az azonban igaz, hogy ha közel azonos méretűre vágjuk a paprikát, akkor egyszerre fog megfőni, így egységes állagú, finom ételt kapunk.
A legjobb lecsóhoz a saját kertünkben teremnek a hozzávalók, úgyhogy veteményezésre és lecsóra fel!