Te is szereted a csípős ízeket? Van azonban, amikor kissé túl csípős lett az étel és nem tudod, mit csinálj? Segítünk! Ezekkel az apróságokkal újra kellemessé teheted a méregerős ételeket! Különösen fontos ez, ha gyerekek is enni szeretnének az ételből vagy olyan felnőttek, akiknek a gyomra nem jól viseli az erőset.
Ezt tedd a túl csípős étellel
A paprika erősségét okozó kapszaicin zsírokban jól oldódik, ezért a tej és a joghurt is kiváló élelmiszer arra, hogy semlegesítse a csípős ízt - tudjuk meg a divany.hu írásából. Ennek egyik oka, hogy a tejtermékekben lévő zsír segít kivonni a kapszaicin molekulákat, emellett a kazein fehérje vonzza és be is kebelezi ezeket, ennek köszönhető, hogy ha valaki csípős ételt eszik, akkor a szájban jelentkező kellemetlen, égő érzést tejivással ellensúlyozza.
A tejtermékek közül az erős paprika semlegesítésére a tejföl, az író és a kefir is kiváló. Ha ezeket bekeverjük az ételbe, a kapszaicin a szájban lévő idegreceptorok helyett a tejfehérjékhez fog kötődni. Azonban az étel csípősséget nem csak a tejben lévő zsír, hanem bármilyen zsiradék csökkenti, miután a kapszaicin zsírban jól oldódik. Azonban arra figyelni kell, hogyha utólag zsírt vagy olajat adunk az ételhez, azt jól forraljuk fel. Amikor az étel kihűl és a zsiradék kiül a tetejére, könnyen leszedhetjük, a csípős ízzel együtt.
Ha levest vagy szószt készítünk és túl csípősre ízesítettük, hígítsuk vízzel, azonban a paprikán kívüli egyéb fűszereket pótolni kell. A keményítőt tartalmazó köretek, mint amilyen a burgonya vagy a rizs, szintén hatékonyan csökkenthetik a csípősséget. De a citrusfélék, például a citrom, a lime és a narancs savtartalma is segíthet, hogy elvegyük az étel csípősségét.
Ezt teszi veled a kapszaicin
Mi magyarok általában nagyon kedveljük a csípős ételeket. Sőt, jóformán mindenbe tudunk tenni egy kevés erős paprikát, újabban még az édességekbe is. Ami persze nem baj, hiszen az erős paprika egészséges, nemcsak finom.
A paprika a kapszaicin miatt csíp. Gyakran az első harapásra nem is érezzük még, mennyire, csupán a második falatnál. Ennek az oka, hogy a paprika húsának szár közeli része erősebb, mint a hegye, mert itt tartalmaz a legnagyobb mennyiségben kapszaicint.
A paprika csípősségét a Scoville-egységgel határozzák meg. Ez a paprika kapszaicin tartalmát mutatja meg. A tiszta kapszaicin 15 millió Scoville-egység. A magyar csípős paprika erőssége 100-150 Scoville-egység. A világ legerősebb paprikáját kizárólag kesztyűben lehet megérinteni, különben nagyon hosszú ideig okoz égő érzetet az őt megérintő kezén. Ez a paprika Ausztráliában található, egy gilisztatenyésztő telep közelében. Állítólag az onnan elfolyó víz kitint tartalmazott, mely nagyban hozzájárulhatott a paprika ilyen szintű erősségének kialakulásához. Ez a chili 1,4 millió Scoville-egységet tartalmaz.
Az erős paprika legnagyobb ütőkártyája a benne található kapszaicin. A kapszaicin kitűnő fájdalomcsillapító, emellett pedig hatékony a rákos megbetegedések ellen is. A vizsgálatok alapján a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén a leghatásosabb, de kitűnő segítséget nyújt gyomorbántalmak esetén is, mivel védi a gyomor nyálkahártyáját.
Sokáig úgy gondolták, hogy az erős paprika átok a gyomorfekélyben szenvedők számára, azonban a legújabb kutatások szerint éppen ellenkezőleg, hiszen a kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájának vérellátását, így regenerálja azt. De emellett még kitűnő fájdalomcsillapító is, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Számíthatunk rá migrén, vagy izületi panaszok esetében, de még a kozmetikában is használják, krémek alapanyagaként.
Bánjunk óvatosan az erős paprikával! Fotó: Shutterstock
A kapszaicin csökkenti a vércukor szintet, szabályozza a vérnyomást, segít megelőzni a vérrögképződés kialakulását, fokozza a kalóriafelhasználást és a zsírégetést. Azonban fogyasztásában igen fontos a mértékletesség, hiszen a túl sok kapszaicin ingerelheti a gyomrot, és akár allergiás reakciót is kiválthat.
Legyen paprika a kertedben
A paprikát kiválóan termeszthetjük akár szabad földben, akár magaságyban is. A paprikát érdemes palántázni. A palánták felneveléséhez nyolc hétre van szükség. Amikor a palánták már elérték az 5-6 lombleveles állapotukat, párosával ültessük ki őket a magaságyba, vagy a kerti ágyásba.
A paprika nagyon hő-, fény- és vízigényes. Legjobban a vályogos talajt kedveli. Ha időnként érett komposztot adunk neki, azt bőséges terméssel fogja meghálálni. Akár több éven át is termeszthetjük ugyanabban a talajban. Ültethetjük a bab, a borsó, a hagyma, vagy akár a sárgarépa szomszédságába is.
A palántákat fellazított, betrágyázott talajba ültessük. A palánták ágyása köré húzzunk bakhátat, vagyis készítsünk egy árkot a kapával. Az árkokban meg tud maradni az eső- és az öntözővíz, így érdemes azt kéthetente alaposan feltölteni, hogy a növény kellő mennyiségű vízhez juthasson.
A palántákat májusban, a fagyosszentek után ültessük ki a kertbe, 30x30 cm távolságra egymástól. Mélységük egyezzen meg azzal a mélységgel, ahogyan palántaként az ültetőedényben voltak. A paprika nagyon igényli a rendszeres öntözést. Enélkül ne is álmodjunk bőséges paprikatermésről. A víz mellett sok tápanyagra is szüksége van. A paprika leginkább a nitrogént igényli, mely sokban segíti a növény fejlődését. A paprika kalciumigényes, de a hazai talajok többsége meszes, kalciumban gazdag. A paprika nagyon kényes a gyomokra, így rendszeresen meg kell tőlük szabadítani, különben nem fog szépen fejlődni.
Amint eléri a megfelelő érettségi szintet, le kell szedni a termését. Ha a szedéskor pattanó hangot hallat a kocsány, akkor tökéletes érettségi fokában szedtük le a paprikát. Egy paprika tövén körülbelül 8-10 paprika terem.
Az erős paprika tehát finom, de bánjunk vele mértékkel!