A borsó azon kevés zöldségfélék egyike, melyeket a gyerekek többsége is szeret, egészségre gyakorolt hatásai pedig kiemelkedők. Egy bögre borsó nyolcszor több proteint tartalmaz, mint ugyanannyi spenót, ráadásul ez a mennyiség a napi C-vitamin-szükségletünket is fedezi, így a borsófogyasztás jelentősen tudja támogatni immunrendszerünket. Mindezeket figyelembe véve méltán tartják a három legegészségesebb hüvelyes egyikének.

A borsófogyasztás egészségügyi előnyei

• A zöldborsót magas fehérjetartalma teszi egyedivé a többi zöldséggel és hüvelyessel szemben, ezáltal válik létfontosságú tápanyaggá és üzemanyagforrássá, az izmok első számú védelmezőjévé.

• Rengeteg rost található benne, melyek fontos szerepet játszanak az emésztési folyamatokban. Egy csésze borsó 7 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 23 százaléka.


Akár nyersen, akár párolva vagy főzve fontos alapanyaga lehet a fogyókúráknak vagy diétáknak, amihez magas rosttartalma is hozzájárul. A nyers zöldborsónak 10 százaléka a cukortartalma, de mégsem hizlal, így aki édes ízre vágyik, az édesség helyett próbálja ki a nyers zöldborsót.

• A zöldborsóban sok a C- és A-vitamin, de magas a kalcium- és magnéziumtartalma is, melyek nagyon fontosak a csontoknak és az idegrendszernek is. Ezek nyersen fogyasztva tudnak a legjobban érvényesülni; a főzés során csökken a zöldség vitamintartalma.

zöldborsó

A zöldborsóban sok a C- és A-vitamin, de magas a kalcium- és magnéziumtartalma is – fotó: Shutterstock

• A zöldborsóban nagy mennyiségben található klorofill, ami serkenti a vörös vértestek termelődését, ásványisó-tartalmának köszönhetően pedig elősegíti azok pótlását, ami elengedhetetlen az immunrendszer egészséges működéséhez.

• A borsó tele van polifenol antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökök által okozott károkkal. A szabad gyökök magas szintje a szervezetben oxidatív stresszhez és gyulladáshoz vezethet, ami növelheti bizonyos betegségek, például a rák kockázatát.

• A zöldborsó magnézium- és mangántartalma segít a vérnyomás normalizálásában. Kúraszerű fogyasztása természetes gyógymód lehet a vérnyomásproblémákra.

• Mivel a glikémiás indexe alacsony, a kutatók szerint a cukorbetegek állapotán is segíthet.

Forrás: mindmegette.hu