Az egészségünket nagyban befolyásolja a táplálkozásunk és holott már eddig is tudtuk, hogy az ultrafeldolgozott húsok és a cukros üdítőitalok károsak, annak mértékéről most újabb információk derültek ki.
Legyél nagyon óvatos ezekkel az ételekkel és italokkal
Az ultrafeldolgozott húsok és a cukros üdítők már kis mennyiségben is növelik a rák, a 2-es típusú diabétesz, valamint a szívbetegségek kockázatát – tudjuk meg a hvg.hu írásából. A nature.com beszámolója szerint a kutatók több mint 60 korábbi tanulmányt tekintettek át, melyek vizsgálták a kapcsolatot a feldolgozott húsok, a cukrozott üdítőitalok és a transzzsírsavak fogyasztása, valamint a 2-es típusú cukorbetegség, a vastagbélrák, és az az ischaemiás szívproblémák között.
„A feldolgozott húsok, a cukros üdítők és a transzzsírsavak fogyasztása még kis mennyiségben is összefüggésben áll a 2-es típusú diabétesz, az ischaemiás szívbetegség, valamint a vastagbélrák kialakulásának fokozott kockázatával” – hangsúlyozza Demewoz Haile, a tanulmány vezető szerzője, a seattle-i Institute for Health Metrics and Evaluation kutatótudósa.
A kutatásból kiderült, hogy azok, akik napi szinten akár csak egy hot-dogot ettek a feldolgozott húsok viszonylatában, már 11 százalékkal nagyobb kockázatot mutattak a 2-es típusú diabétesz kialakulása terén, és a vastagbélrák kockázata is 7 százalékkal nőtt az esetükben.
Napi körülbelül 3,5 deciliter cukros üdítő fogyasztása a cukorbetegség kockázatát 8, míg az ischaemiás szívbetegségét 2 százalékkal emelte meg. A bevitt mennyiség növekedésével a kockázat mértéke is nőtt, de megállapították, hogy a feldolgozott húsok tekintetében nincs „biztonságos mennyiség”, vagyis a kevés is lehet ártalmas.
Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy az elemzés alá esett tanulmányok mindegyike megfigyelésen alapult, tehát az adatok csak összefüggésekre mutattak rá az étkezési szokások, valamint a betegségek között. Azt ugyanakkor nem bizonyítják, hogy az emberek által fogyasztott élelmiszerek voltak a betegségek tényleges kiváltói - tudjuk meg a hvg.hu írásából.
A cukor keserű titkai
A cukor egy olyan szénhidrát, amely édes ízt kölcsönöz az ételeinknek. Számos altípusa létezik, például a glükóz, a fruktóz, a laktóz, a maltóz, a szukróz. Ezek egy része az élelmiszerekben természetes módon található meg, így ott van a gyümölcsökben, zöldségekben, de még a tejtermékekben is.
A cukor hasznos eleme a szervezetnek, azonban ez nem igaz a finomított cukorra. Azt a cukrot, melyet a szervezet a sejtek energiatermeléséhez használ, már önmaga állítja elő, többnyire keményítőből, és más anyagokból. A kívülről bevitt cukor feldolgozásához igen nagy mennyiségben van szüksége B1 és B3-vitaminra, valamint cinkre és krómra, így a nagy mennyiségű cukorbevitel mellett ezekből a tápanyagokból könnyen alakul ki hiány.
Nem éri meg túl sok cukrozott üdítőt inni. Fotó: Shutterstock
Fehér cukor pedig nemcsak az édességekben van, hanem a feldolgozott élelmiszerek többségében is. A magas cukortartalmú ételek pedig számos egészségügyi panaszt képesek előidézni, melyek között első helyen állnak a különféle szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a népbetegségnek számító elhízás is.
A diabétesznek két típusát különböztetjük meg. Az egyes típusú, inzulinfüggő cukorbetegség autoimmun folyamat következménye. Ekkor a szervezet egyáltalán nem termel inzulint. A gyakoribb azonban a kettes típusú, amikor inzulinrezisztencia alakul ki a szervezetben, vagyis a szövetek érzéketlenné válnak az inzulinra. Ebben az esetben csak a normálisnál nagyobb mennyiség jelenlétében képesek a glükóz felvételére. A hasnyálmirigy azonban ilyenkor elfárad a túlzott inzulintermelésben, ezért elkezd csökkenni a működése.
Ha többször is mérünk a normál tartomány fölé eső vércukorszint értékeket, akkor lehetséges, hogy a prediabétesz állapotában vagyunk, amely sajnos már nagyon közel van a cukorbetegség állapotához. Azonban, ha tisztában vagyunk vele, hogy baj van, tehetünk ellene, és vissza tudjuk fordítani.
Tegyél a cukorbetegség ellen
A tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás szerepe az egészségünk szempontjából felbecsülhetetlen. Fontos, hogy alacsony zsír- és kalóriatartalmú, rostdús ételeket fogyasszunk, vagyis sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonaféle, sovány hús és hüvelyes kapjon helyet az asztalunkon. Ellenben kerüljük a mesterséges és hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, és a zsíros ennivalókat.
Nem árt, ha figyelmet fordítunk az egyes élelmiszerek glikémiás indexére, vagyis a GI-re. Ez azt jelzi, hogy az adott élelmiszer mennyire befolyásolja a vércukorszintet. Bizonyos szénhidrátfélék emésztése lassú, így fokozatosan szabadulnak fel, de vannak olyan ételek is, amelyek nagyon gyorsan lebomlanak és fogyasztásuk ezáltal nagyon hirtelen megemeli a vércukorszintet. Mivel kiemelkedően fontos, hogy egyenletes vércukorszintet érjünk el, az alacsony és a közepes glikémiás indexű élelmiszerek kapnak zöld lámpát az étkezéseink során.
55 alatti glikémiás indexű élelmiszerek esetén a vércukorszintünk lassan emelkedik, míg 70 feletti értéknél hirtelen. De hogy melyik élelmiszernek milyen a glikémiás indexe, az általában nincs feltüntetve a hirdetésekben, vagy a csomagoláson. A finomított cukrot tartalmazó ételek glikémiás indexe magasabb, mint a természetes cukrokat tartalmazó ételeké, amelyek zsírtartalma is alacsony.
A teljes kiőrlésű gabonafélék, a durumlisztből készült tészták, csökkentett zsírtartalmú tejek és tejtermékek, az édesburgonya, a zöldségek, a nyers gyümölcsök és a hüvelyesek glikémiás indexe is alacsony, így ezeket bátran fogyaszthatjuk. Az is alapszabály, hogy minél érettebb a gyümölcs, annál nagyobb a glikémiás indexe. A halak glikémiás indexe alacsonyabb, mint a sertés, baromfi vagy marhahúsé, így még egy érv amellett, hogy ne csak az ünnepek alkalmával fogyasszunk halat.
Napi cukorszükségletünk összesen 6-8 gramm. Ha pedig sportolunk, izmaink cukrot használnak fel, a szervezetünknek ilyenkor kevesebb inzulinra van szüksége. Fontos tehát, hogy rendszeresen mozogjunk. Emellett a stressz is nagyon rossz hatással van az egészségünkre, és a vércukorszintünkre is, így, mivel elkerülni sajnos általában nem lehet, fontos, hogy tudatosan próbáljuk meg feldolgozni azt.