A versenyt Svájcban, Bernben rendezték meg, és a világ 46 országából érkezett több mint 5200 sajt közül választotta ki a legjobbakat a 265 tagú nemzetközi zsűri, amelyben hazánkat Kun Anita, a Csíz Sajtműhely sajtkészítője képviselte.

Magyarország a világ élvonalában

A világbajnoki címet ugyan a svájci Gruyère AOP sajt nyerte el, ám a magyar kézműves sajtok is méltó helyet vívtak ki maguknak a nemzetközi mezőnyben.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete közösségi oldalán közzétett gratuláció szerint a hazai mesterek sikere azt bizonyítja, hogy a magyar sajtkultúra mára komoly szakmai szintre jutott, és a magyar kézműves sajt minőségben és kreativitásban is felveszi a versenyt a nagy sajtnemzetek termékeivel.

„Sokszor tapasztaltuk, hogy különösen igaz a sajtkészítők közösségére: együtt tudunk örülni egymás sikerének, hiszen mindannyian tudjuk, mennyi munka van egy-egy ilyen teljesítmény mögött” – írta az egyesület elnöke, Elek Szabolcs.

cheese awards

A sajtkészítő szakma legfontosabb megmérettetése évről évre sok nevezőt vonz – Fotó: Facebook

Aranyérmes magyar sajtok

  • Bükkisajt – Sándor Tamás Sajtmanufaktúra: Bükki hegyvidéki tehénsajt, 6 hónapos érlelésű
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old
  • Kincses Sajtműhely – Hegyi sajt

Ezüstérmes magyar sajtok

  • Újlaki Major – Érlelt juhsajt
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Grande
  • Aradi Sajt – Kipatéi Delight
  • Bodor Enikő (Mekkentő Gazdaság) – Selypi Sajt, „Kupac”
  • Paraszt Sajt – Magyartarka, 21 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Pilisi sajt, 9 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Tanya sajt, 3 hónapos érlelésű
  • Halda Sajt – Trappista
  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske sajt, 6 és 12 hónapos érlelésű változatban

Bronzérmes magyar sajtok

  • Bömbi Tejtermékek – Félkemény érlelt sajt
  • Kincses Sajtműhely – Camembert
  • Aradi Sajt – Öreghegyi kemény sajt
  • Breier Farm – Pilisi sajt, 3 hónapos érlelésű
  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Kék sajt
  • Aradi Sajt – Truffle-Aged Hard Cheese

„Hajrá, magyar sajtosok!” – közösségben az erő

A magyar eredményeket Elek Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke is méltatta.

„Mérhetetlenül büszke vagyok rátok, hogy ilyen szép eredményeket értünk el a 37. World Cheese Awardson” – írta. – „A mi sajtkészítőink csodálatos eredményeket hoztak el Svájcból, ahol a világ legjobbjaival vették fel a versenyt. Köszönöm mindenkinek, aki dolgozik ezen a hivatáson, és minden sajtimádónak, aki a hazai termelőket választja.”

„Vásároljatok magyar sajtokat, támogassátok a sajtkészítőket, mert jók vagyunk – és együtt még jobbak leszünk” – zárta üzenetét.

Világszínvonalú magyar sajtok

A 37. World Cheese Awards újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar kézműves sajtgyártás felzárkózott a nemzetközi élmezőnyhöz.

A Bükk hegyeitől a Pilisig, a Szarvasi Agrártól a legkisebb családi sajtműhelyekig egyre több magyar termelő mutatja meg, hogy a minőség, a hagyomány és a szenvedély együtt valóban világsikert hozhat.

A magyar sajtkészítők nemcsak díjakat, hanem elismerést és hitet is hazahoztak: azt, hogy a magyar sajt ma már nemcsak finom – hanem világszínvonalú.

Forrás: Facebook/Magyar Sajtkészítők Egyesülete