A FruitVeB és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös szervezésben kétnapos Posztharveszt Szakmai Szemináriumot tartott 2025. 11. 19-20-án. A szeminárium nagy érdeklődés mellett zajlott, külföldi és hazai előadók, valamint számos termelő részvételével. Az első napon a burgonya, míg a második napon a gyökérzöldségek, főként a sárgarépa került a középpontba.

Dr. Apáti Ferenc a FruitVeB elnöke és Csizmadi Imre, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke elnöki köszöntőikben kiemelték, hogy ugyan már megfelelő színvonalon termelünk, de a munka nem fejeződik be a betakarítással. Ahhoz, hogy a termékek megfelelő minőségben jussanak el a fogyasztókhoz és ütemezni lehessen a piacra jutást elengedhetetlen a helyes tárolás.

A kertészeti kultúrák ebből a szempontból speciális feltételeket igényelnek, mivel a betakarítás után is végbe mennek a termékekben enzimatikus folyamatok. A nem megfelelően tárolt termék mennyiségi- és minőségi vesztesége jelentős lehet. Ennek figyelembevételével a helyes tárolási technológiák alkalmazásával hatékonyabban tudnánk tárolni a betakarított termést, ezáltal csökkenhetne a termelési veszteség és növekedhetne az önellátottsági szint is.

Sótonyi András, az Agrárminisztérium Agrárpiai Főosztályának tanácsosa a termelői együttműködések, termelői csoportok kínálta lehetőségekről és támogatásaikkal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről tájékoztatta a látogatókat.

A holland Omnivent, a francia Klim’Top Controls és az osztrák AgriRootz gyártó – és szolgáltató cégek képviselő által közvetlenül is betekintést nyerhettünk a legújabb élelmiszeripari hűtő és légtechnikai rendszereinek legfrissebb innovációiba, a raktárak és tárolóhelyek, eszközök ideális kialakításába, mindezt a termelői oldalról megközelítve, külön napon a burgonyát, illetve a gyökérzöldségeket érintő sajátosságokkal.

A hazai és külföldi előadók a modern hűtőtárolók sajátosságait, a létesítés során teljesítendő feltételeket, a különböző technológiákat, illetve az egyes kultúrák speciális igényeit is kiemelték. A tárolás mellett a csomagolás és kiszerelés lehetőségei is bemutatásra kerültek. Sőt, egy 1400 tonnás burgonyatároló tervezési és kivitelezési munkálataiba is bepillantást nyerhettek a résztvevők.

A tárolás során a hőmérséklet, a páratartalom és a légösszetétel a legfontosabb feltételek, amivel a termék mélynyugalma elérhető. Fontos odafigyelni arra, hogy milyen hőmérsékletű termék kerül betakarításra és betárolásra, illetve milyen ütemben csökkenthető a hőmérséklet a mélynyugalom eléréshez. Célszerű minél hamarabb elérni a termék mélynyugalmát, amivel akár a következő termés betakarításáig elérhetővé válik és piacra vihető a betárolt termék.

Emellett a fény szerepe sem elhanyagolható, mely szintén befolyásolja a zöldségek enzimatikus folyamatait. A betakarítás megfelelő időzítése is meghatározza a tárolás hatékonyságát. Kiemelt figyelmet kell fordítani a sebgyógyulásra is. Több szakember kiemelte, hogy a nem megfelelő egészségügyi állapotban lévő termékek tárolása nem lesz sikeres.

tárolás

A tárolás során a hőmérséklet, a páratartalom és a légösszetétel a legfontosabb feltételek – Fotó: Shutterstock

Mihail Prodan, a Klim’top Controls romániai ügyvezetője szerint a hűtőtárolók tervezésekor mindig a hűteni szándékozott termék mennyisége határozza meg a tároló méretet. A különböző zöldségek tárolási igényei között nagy különbségek lehetnek, de az közös minden terménynél, hogy csak fokozatosan történhet a hűtés. Magasabb hőmérsékleten – akár 6-10 °C-on is tárolható az ipari burgonya fajták – addig a gyökérzöldség ajánlott tárolási hőmérséklete sokkal alacsonyabb (0,5 °C), 98% páratartalom mellett. 

Kamil Maniak, az Omnivent képviseletében a hűtőtárolók energiahatékonyságát meghatározó alapvető tényezőkre hívta fel a figyelmet. A hűtőtároló külső borításának a színe meghatározza az épület energiahatékonyságát. A divatos sötét színekkel ellentétben mindenképp a minél világosabb borítást javasolja. Sötét fal- illetve tetőszín esetén számottevően nagyobb a vízszintesen elhelyezett panelek tágulási és zsugorodási mozgása, ezáltal idővel lazulnak az illesztések, sérül a szigetelőanyag és hőhidak keletkeznek. Tapasztalata szerint gyakori hiba a nem megfelelő kapuválasztás. Nem optimális a felhajló garázskapu, mivel a szélein nincs szigetelés, ugyancsak hőhidak alakulnak ki. Ajánlása szerint a gyökérzöldségek tárolásához minimum 140 kilowatt per tonna hűtési kapacitásra van szükség, viszont a kompresszor teljesítménye az egyes paraméterek függvényében változhat.

Notterpek T. Jácint, az Agrirootz képviseletében kiemelte a betakarítást követő első 12-16 nap a legkritikusabb időszak a tárolt zöldségek és gyümölcsök életében. Ebben az időszakban van szükség a legnagyobb és legprecízebb hűtési- és szellőztetési folyamatok vezérlésére és egyensúlyban tartására. A cégük által kínált költség- és energiahatékony tárolási megoldások tervezésén és kivitelezésén túl a RootzControl saját fejlesztésű szoftvere már magyar nyelven is elérhető a gazdálkodók részére.

Fodor József a Feilo Sylvania International Group Kft. képviseletében egy zöld színtartományban működő – nem csak a hazai, hanem az európai piacon is újdonságnak számító világítótestet mutatott be, amelynek alkalmazása a tárolókban ugyancsak segítheti a zöldségek eltarthatóságának meghosszabbítását.

Tomas Zdrahal részletesen bemutatta a Newtec burgonya (Celox P Dual UHD) illetve sárgarépa (Celox-C) válogatógépet, melyet közel 20 éve fejlesztenek. A mechanikai válogató funkciót mára felváltotta az optikai megoldás, amely szoftveresen vezérlehető és igény szerint (például méret, alak, szín, egészségi állapot) osztályozza az árut akár 16 kategóriában.

A kamerarendszere ötvözi a hiperspektrális képalkotási technológiát és az ultranagy felbontású (UHD) képességet, ami lehetővé teszi a rendkívül részletes képalkotást. A közeli infravörös (NIR) tartományban működő megvilágításnak köszönhetően a szerkezet érzékeli a kártevők okozta sérüléseket, a rizoktónia nyomait, illetve a sárgarépa csúcsrothadását és ezeket képes megkülönbözteti a normál sérülésektől. A hibák felismerése már betanított mesterséges intelligencián alapul. A jövőbeli fejlesztési cél az egyes termékek belső hiányosságainak kiszűrése, a zöldségek becsült beltartalmi paraméterei – cukortartalom, nedvességtartalom stb. alapján.

A feladat előttünk áll, az önellátáshoz még sokat kell tanulnunk és fejlesztenünk a Magyarországon alkalmazott posztharveszt technológián.

Jól látható, hogy a zöldségfélék tárolása speciális és magas szintű tudást igényel, melyben a tapasztalatok megosztása is fontos szerepet játszik. A képzést Varga István, a FruitVeB alelnöke szervezésében a jövő év elején folytatjuk, amikor a hagyma és káposztafélék tárolásába kaphatnak betekintést a résztvevők.

Forrás: FruitVeB
Indexkép: shutterstock.com