Pályafutása során a Kesznyétenben élő Pusztai Imre agronómus is számos robbanószerrel találkozott, melyek általában a talajművelés során kerültek elő a földből, vagy a csapadék mosta ki. Szerencsére, ezek soha nem tettek kárt senkiben és semmiben, a tűzszerészek pedig mindig szakértő módon jártak el.

Imre valamennyi (körülbelül 35-40 darabról beszélünk) lőszert meg is örökítette fényképezőgépével. Ezek mellett sok minden más, leginkább az őskorhoz, illetve a középkori élethez kapcsolódó leletanyag is előkerült Szirmabesenyő határában, ide köthető Imre korábbi munkahelye. A ma már nyugdíjas agrárszakember ezeket nagy érdeklődéssel fogadta, hiszen szenvedélye a történelem.

Pusztai Imre hivatása mellett gyermekkora óta érdeklődött a történelem iránt is – fotó: facebook

A cég, ahol dolgoztam, 2400 hektáron gazdálkodott, 17 falu határában, így munka közben több neolit-, illetve bronzkori település nyomaira bukkantam rá – bocsátotta előre Pusztai Imre. – Ha ilyen leletanyag került elő, mindig bejelentettem a Herman Ottó Múzeumnak, mert fontosnak éreztem, hogy ezek a maradványok, mint a régi idők tanúi megmaradjanak az utókornak. Voltak azonban ennél jóval veszélyesebb "kincsek" is, amiket általában eke, vagy tárcsa fordított ki a földből. Miskolc környékén jelentős harcok folytak a II. világháborúban, valószínűleg emiatt is sok tüzérségi lőszer került elő Szirmabesenyő környékén az elmúlt években, évtizedekben. Én magam tüzérként szolgáltam Szombathelyen, így valamennyire ismerem azt a fegyverarzenált, amit a tüzérség használt, ez úgy gondolom, sokat segített, amikor a felszínre került egy-egy veszélyes "meglepetés". A legtöbb ilyen egyébként nem az őszi mélyszántás, hanem a tavaszi magágy-előkészítés során bukkant elő a talajból, mert ősszel a friss szántás elfedte ezeket, de tavaszra a sok csapadék, az olvadás után felszínre jöttek, vagy legalábbis, közelebb kerültek a talajfelszínhez és a tárcsa, vagy talajlazító teljesen felhozta őket. A leggyakrabban előkerülő második világháborús robbanószer a ZiSZ-2-es gyalogsági ágyú 50 milliméteres lövedéke volt, de találkoztam munkám során szovjet és német 120 milliméteres gyalogsági lövedékekkel, 60 milliméteres aknavető gránátokkal, valamint úgynevezett "Katyusa"-lövedékkel is.

lőszerek

Az 57 mm-es 1943 mintájú páncéltörő ágyú (ZiSZ–2) lövedéke. 300 gramm körüli trotil egyenérék lehet körülbelül a töltete – fotó: facebook

Pusztai Imre azt mondta, megesett, hogy csak hüvelyek kerültek elő, de arra is volt példa, hogy 14 kilogrammos páncéltörő akadt a kultivátor kapái közé. A szakember jelezte: minden alkalommal értesítették a tűzszerészeket, akik hatástalanítás után elszállították, vagy ha ez nem volt lehetséges, akkor a helyszínen felrobbantották a lőszert.

lőszerek

Szovjet gyártmányú "Katyusa"-lövedék. 82 mm átmérőjű, M13 típusú – fotó: facebook

– Nálunk szerencsére, mindig viszonylag egyszerű dolguk volt a szakembereknek, a szomszéd gazdaságban fordult elő egyszer, hogy a forgóborona rotorjába szorult bele egy 120 milliméteres lövedék. Akkor le kellett szerelni a rotort, hogy a tűzszerészek hozzáférjenek a  lőszerhez – mesélte Pusztai Imre, aki azt is elmondta: az évtizedek óta a földben nyugvó robbanószerek azért veszélyesek, mert ennyi idő alatt átalakulnak a bennük lévő vegyi anyagok és sokkal érzékenyebben reagálnak a mozgatásra, munkagép ütésére, robbanásveszélyesebbek. Amiket találtak, valamennyi robbanásképes volt. Szóval, isteni szerencse, hogy soha nem történt tragédia...

lőszerek

Nyolcvan milliméteres ágyúhüvely és benne a "malac", azaz maga a lövedék. "Nekünk is malacunk volt, hogy egyben maradt" – fogalmazott Pusztai Imre – fotó: facebook

Idén júliusig egyébként 860 robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészekhez. Ezek közül 212 eset igényelt azonnali intézkedést. Több mint kétezer, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és kétezer gyalogsági lőszert kezeltek a tűzszerészek, ezek össztömege meghaladta a 6,7 tonnát! A legtöbb bejelentés Fejér megyéből érkezett: 169 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz, ebből 35 eset igényelt azonnali intézkedést.