A honvédség tűzszerész ezrede Facebook-oldalán osztotta meg Logan karácsonyi történetét.

Németh Balázs ftörm. kiképző altiszt és Logan – fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook oldala

A belga juhászkutya körülbelül másfél éve született egy magyarországi szaporítónál. Az állat egy Nógrád megyei településre került egy olyan gazdához, aki bántalmazta.

Az egyik állatvédő alapítvány munkatársai nyáron vitték a helyszínről a rossz állapotban lévő kutyát.

A honvédségi videóban Janicki Mónika, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója elmondta, hogy augusztusban adták át nekik a bántalmazó környezetből kiemelt belga juhászkutyát. Pénzes Lilla, a Rex Kutyaotthon Alapítvány állatgondozója hozzátette: még nem látott olyan kutyát, amelyik Loganhez hasonló gyors tempóban – gyakorlatilag két nap alatt – kijött abból a lelkiállapotból, amellyel bekerült a budapesti telephelyükre.

Amikor a kutya gazdikeresővé vált, meg is érkezett a megkeresés az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől, amely szerint szívesen megnéznék, letesztelnék a kutyát. Először Németh Balázs főtörzsőrmester, az ezred kiképző altisztje szemlélte meg Logant és el is vitték egy 30 napos alkalmassági vizsgálatra az alakulat telephelyére.

Németh Balázs főtörzsőrmester elmondta, a tesztidőszak alatt felmérték, hogy Logan rendelkezik-e a szükséges képességekkel, személyisége alkalmas-e arra, hogy a jövőben robbanóanyag-kereső kutyaként teljesítsen szolgálatot. Például ingergazdag környezetben, bevásárlóközpontokban figyelték a magatartását, viselkedésmintáit különböző generált szituációkban.

Megnézték, hogy fél-e a magasságtól vagy a mélységtől, különböző talajtípusoktól. Figyelték azt is, hogy milyen reakciót mutat a zajokra városi környezetben. Logan nagyon jól vette az akadályokat, alkalmasnak bizonyult arra, hogy megkezdje a kiképzést – ismertették a videóban.

A korábban bántalmazott Logan számára 2022 márciusában indul majd a tanfolyam, amelynek végeztével robbanóanyag-kereső kutya lesz belőle. Logan az idei karácsonyi ünnepeket már a Magyar Honvédségnél tölti szerető és törődő környezetben.

Az Agroinform.hu portál is kiemelten kezeli az állatvédelem fontosságát és a kutyaszaporítók tevékenységének visszaszorítását. Mindezek tükrében igyekszik támogatni a kutyatenyésztők színvonalas, szakmai munkáját. Éppen ezért az Agroinform.hu Piactéren a törzskönyves, fajtatiszta kutyák hirdetését egyértelmű megfogalmazással, a törzskönyv nélküli keverék kutyák hirdetéseitől jól láthatóan megkülönböztetve jelenítjük meg a portál hasábjain.