Idén nyáron alig találni egészséges meggyet és cseresznyét, ez a tapasztalat a Dél-Alföldön. A korábbi években megszokott 50–60 ládányi kínálat mostanra legfeljebb tíz ládányira csökkent, a termelők és vásárlók pedig egyaránt kénytelenek szembesülni azzal: a befőzés lassan a múlté lesz.



A tavaszi fagy pusztított

A termelők szerint a kora tavaszi fagyok gyakorlatilag lenullázták a terméshozamot Csongrád-Csanád vármegyében, de még a Vajdaságban is siralmas a helyzet. A jéghálós védelmet csak kevesen engedhetik meg maguknak – az ehhez szükséges milliós beruházás nem áll rendelkezésre a kisebb gazdaságokban.

Kiszámíthatatlan szezon, állandó magas árak

A piaci árusok tíz évvel ezelőtt rekeszek tucatjaival hozták a cseresznyét, ma már annak is örülnek, ha tíz rekesszel megérkeznek a piacra. A múlt héten még 4500 forintba került a meggy és a cseresznye kilója, mára ugyan enyhültek az árak, de 2000–4000 forint közötti árral kell számolni. Ez körülbelül 40 százalékos drágulást jelent a tavalyi évhez képest.



Rövid szezon, gyors vásárlás

Úgy tűnik, az idei szezon sokkal rövidebb lesz, mint általában, ezért nem érdemes halogatni a befőzéshez szükséges gyümölcs beszerzését. A jég, a forróság, vagy más szélsőséges időjárási jelenség egy pillanat alatt lenullázhatja a maradék termést is.

Lekvár? Idén ritka kincs lesz

A meggyből és cseresznyéből készült lekvár idén valódi luxuscikk lesz. A befőzéshez szükséges mennyiségek nemhogy megfizethetetlenek, de egyszerűen nem is elérhetők. A kereslet viszont megmaradt – ezért sorban állás és verseny folyik a piacon az utolsó ládákért.

Forrás: delmagyar.hu

Indexkép: Pixabay