A bundás kenyér nagyon sokunk kedvenc reggelije. Sőt, akár vacsorára is kiváló. Hidegen és melegen is nagyon szeretjük, sőt, van olyan is, aki édességként tekint rá. Azonban ahhoz, hogy igazán tökéletes legyen a bundás kenyér, nem árt tudnunk az apró kis titkait!

Így készíts igazán finom bundás kenyeret

Az első és legfontosabb lépés, hogy kiválasztjuk a megfelelő kenyeret a bundás kenyérhez. Ha ugyanis itt hibázunk, a végeredmény már egészen biztosan nem lesz finom. Friss kenyérből ne készítsünk bundás kenyeret. A legjobb választás a szikkadt, fehér kenyér. Ha már legalább két-három napos, és semmi kedvünk nincs magában megenni, akkor az tökéletes választás lesz a bundás kenyér számára.

Az állott kenyér ugyanis sokkal jobban felszívja a tojásos keveréket, és szebben is sül meg. Ha pedig valami különlegesre vágyunk, próbáljuk ki kovászos kenyérrel vagy rozsos változattal - tudjuk meg a ripost.hu írásából.

Minél jobb minőségűek az alapanyagok, annál finomabb lesz az étel, és ez így van a bundás kenyér esetében is. Ha tehetjük, házi tojást használjunk. Van, aki csak megsózza a tojást, de bátran használhatunk egyéb fűszereket is, mint például borsot, fokhagymát, chilit. Akad, aki egy kis tejet is önt a tojáshoz, és van, aki tejföllel dúsítja.

De természetesen az sem mindegy, miben és hogyan sütjük meg. A siker kulcsa a közepesen forró olaj. Ha az olaj túlságosan forró, akkor meg fog égni a kenyér kívül, de nyers marad belül. Ha pedig nem elég meleg az olaj, akkor a kenyér megszívja magát olajjal.  A legjobb, ha napraforgó- vagy repceolajat használunk, és a kenyeret mindkét oldalán aranybarnára sütjük.

Ha azt szeretnénk, hogy a későn ébredők is melegen fogyaszthassák, tegyük be a sütőbe és ott tartsuk melegen. Így a bundás kenyér ropogós marad. A bundás kenyeret nem muszáj csak magában fogyasztani. Reszelhetünk rá sajtot, amelyik rá tud olvadni a tetejére, de megbolondíthatjuk egy kis apróra vágott petrezselyemmel is. Használhatjuk a bundás kenyeret alapként, és megkenhetjük különféle krémekkel, például tojáskrémmel, de megszórhatjuk friss fűszerekkel is. Az igazán profik pedig tükörtojással a tetején is fogyaszthatják.


Aki pedig kipróbálna valami igazán különlegeset, az kóstolja meg az édes változatát is, porcukorral megszórva, vagy mézzel esetleg lekvárral tálalva. 

A legjobb házi kenyérből készíteni

Ahány ház annyi szokás, így minden család más típusú kenyeret fogyaszt. Az első lépés tehát az, hogy el kell dönteni, milyen kenyeret fogunk készíteni. A fehér lisztből készült tészták gyorsabban megsülnek, a barna kenyerek azonban lassabban, de a teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyerek jóval egészségesebbek fehér társaiknál. Ráadásul jóval tömörebbek is, így tovább eltarthatók, és jóval tovább ki is tartanak, mint a hagyományos fehér kenyér, amelyből többet fogyasztunk.


bundás kenyér

Nem mindegy, hogyan készítjük a bundás kenyeret. Fotó: Shutterstock

Miután átgondoltuk, milyen kenyeret szeretnénk készíteni, válasszunk ki hozzá egy jól bevált receptet, és szerezzük be az abban szereplő hozzávalókat. A jó házi kenyérhez három dologra van szükség, lisztre, vízre és sóra.

A kenyérsütéshez a legjobb a BL 80 jelöléssel ellátott kenyérliszt. 50 dkg liszthez 3 dl folyadékra van szükségünk, 2 csapott teáskanál sóra, 2 evőkanál olajra, és 2 dkg friss élesztőre vagy egy tasak porélesztőre.

  1. Kézmeleg vizet mérjünk ki, majd morzsoljuk bele az élesztőt, vagy szórjuk bele a porélesztőt.
  2. A lisztet szitáljuk át, és adjuk hozzá a sót. Készítsünk a közepébe mélyedést, és öntsük ide a folyadékot.
  3. Kezdjük el kézzel gyúrni a tésztát. Ez nem rövid feladat, és nagyon alaposnak kell lennünk, hiszen ezen fog múlni, milyen lesz a kenyér. A tésztának simának, rugalmasnak és hólyagosnak kell lennie. Ehhez legalább 20 percig kell gyúrnunk a tésztát, majd a végén bele kell dolgozni a zsiradékot is.
  4. A tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk be és hagyjuk kelni 45 percig.
  5. Ezután határozottan gyúrjuk át a tésztát, majd formázzunk belőle cipót és takarjuk le ismét 15 percre.
  6. Formázzuk át vekni vagy cipó formára a tésztát. Akár egy nagyobb jénai edény, akár római tál, vagy vaslábas is alkalmas arra, hogy megsüssük benne a kenyeret. Ha a jénait választjuk, béleljük ki sütőpapírral, majd tegyük bele a tésztát, és vizezzük be egy permetező segítségével a tetejét. Szobahőmérsékleten 50 percig hagyjuk kelni. Mialatt a tészta kel, készítsük elő a sütőt. Melegítsük elő 230 fokra. Miután a tészta megkelt, metsszük be a tetejét egy késsel 4 mm mélyen, majd ismét fújjuk le vízzel és tegyük a sütőbe. 50 perc alatt meg fog sülni és készen lesz a csodás házi kenyér.
  7. Ha vaslábast használunk, akkor az üres edényt tegyük a sütőbe, amikor azt felmelegítjük, és hagyjuk, hogy az edény is a sütővel együtt felmelegedjen. A tésztánkat addig egy sütőpapíron kelesszük, fóliával letakarva, majd amikor megkelt és megtettük a tetején a bemetszést, a sütőpapír segítségével óvatosan helyezzük a forró edénybe, és 40 percig süssük. Miután levettük az edény tetejét, még süssük a kenyeret addig, míg szép nem lesz a színe.
  8. Ha római tálban vagy cserépedényben sütjük, akkor béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele a tésztát, takarjuk le fóliával, majd fújjunk rá egy kevés vizet. Hideg sütőbe tegyük be az edényt a tésztával együtt, majd a sütőt állítsuk 220 fokra, és süssük a kenyeret 50 percig. Ezután vegyük le az edény tetejét, és addig süssük a kenyeret, amíg szép nem lesz a színe.
  9. A kész kenyeret permetezzük le egy kevés hideg vízzel, hogy szép fényes legyen, majd hagyjuk kihűlni.

Nemcsak finom, egészséges is a kenyér

Mi magyarok átlagosan 20 dekagramm kenyeret eszünk meg naponta, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hatással van a kenyér fogyasztása az egészségünkre. A kenyér létfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó energiaforrás. A barna, a félbarna vagy a rozskenyér szénhidráttartalma hasonló, 45 és 55 gramm közötti, a rosttartalom tekintetében viszont nagy különbségek vannak.

A magasabb rosttartalmú kenyerek, mint amilyen például a teljes kiőrlésű, a magvakkal dúsított vagy éppen a nagyobb rozsliszttartalmú, jóval több vitamint tartalmaznak, mint a fehér kenyerek. Bőségesen van bennük B1-, B2- és B6-vitamin, szelén, cink, magnézium és kálium. Az is fontos, hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot a magas rosttartalmú kenyerek mellé, hiszen a vízben oldódó rostok csakis így tudják kifejteni jótékony hatásukat.

Manapság már a különféle betegségek esetén sem kell lemondani a kenyérről, hiszen vannak már olyan speciális kenyerek is, amelyek gluténmentesek, vagy éppen nátriumszegények, amelyek a magas vérnyomásban szenvedők részére jelentenek egészséges megoldást.

Mindenkinek nagyon finom bundás kenyeret kívánunk!