Ha azt hitted, hogy csak a narancs a C-vitamin király, nagyot tévedtél! Három szem csipkebogyóban több C-vitamin van, mint egy narancsban. Ez a kis piros csoda ráadásul tele van A-, B1-, B2- és K-vitaminnal, így garantáltan felturbózza az immunrendszeredet. És ez még csak a kezdet! A csipkebogyó segít szabályozni a vérnyomást, javítja az emésztést és még a szíved egészségét is támogatja. Nem véletlen, hogy már nagyszüleink is előszeretettel főztek belőle teát minden megfázásnál!
Így gyűjtsd és dolgozd fel a csipkebogyót – Az őszi szüret menőbb, mint gondolnád
Ősszel, az első fagyok után érik be igazán a csipkebogyó. A legjobb, ha a narancssárgából éppen mélyvörösbe hajló, de még nem túlérett bogyókat szeded le. Vigyázz, csak olyan bokorról szüretelj, amit nem kezeltek vegyszerrel, és lehetőleg ne a forgalmas utak mellől gyűjts!
A begyűjtött bogyókat azonnal érdemes feldolgozni, hogy a vitaminok ne vesszenek kárba. Ha teát szeretnél készíteni, csak langyos vízbe áztasd, mert a C-vitamin 50 Celsius-fok felett elillan. A csipkebogyóból nemcsak tea, de lekvár, szörp, likőr, sőt, akár leves is készülhet – csak a fantáziád szabhat határt!
Otthoni termesztés? Gyerekjáték!
A csipkebogyó igazi túlélő: még a gyenge talajokon és a hideg teleken is jól érzi magát, akár a -20 fokot is kibírja. Ültetésre az ősz a legalkalmasabb, szóval most érdemes beszerezni néhány magot vagy palántát. A legjobb, ha napos, meleg helyet választasz neki a kertben. Csak szórd szét a magokat, fedd be egy kis földdel, és már indulhat is a saját csipkebogyóültetvényed!
A friss zöldségek és gyümölcsök nagyon sok vitamint tartalmaznak. – Fotó: Shutterstock
Ha igazán szép és nagy termésre vágysz, ültess Rosa rugosa fajtát, ami nemcsak egészséges bogyókat, de gyönyörű virágokat is hoz. De figyelj: ne vágd le a rózsaszálakat vázába, mert akkor lemaradsz a csipkebogyó-szüretről!
Metszés, hogy bőven teremjen
A csipkebogyó bokrokat tavasszal kell erősebben metszeni, ősszel pedig csak a beteg vagy túl sűrű ágakat távolítsd el. Ezzel segíted a fiatal hajtások fejlődését, és a napfény is jobban eljut a termésekhez. Egy kis odafigyeléssel évről évre egyre több bogyót szüretelhetsz!
Tippek a feldolgozáshoz – Ne hagyd veszni a vitamint!
Akár teát, akár lekvárt vagy szörpöt készítesz, a feldolgozás első lépése mindig a bogyók félbevágása, a szőrös magbél és magok eltávolítása. Ezután alapos mosás, majd szárítás következik – használhatsz aszalógépet vagy sütőt is. A megszárított csipkebogyót sötét, hűvös helyen, jól zárható edényben tárold, így egész télen élvezheted a vitaminbomba áldásos hatását.
Legyen az ősz a csipkebogyóé a kertedben! Egy kis odafigyeléssel nemcsak egészséges leszel, de a kerted is ragyogni fog a piros bogyóktól!