A csirkemell szinte minden háztartásban rendszeresen az asztalra kerül. Nem véletlenül: könnyen elkészíthető, sokoldalúan variálható, ráadásul egészséges fehérjeforrásként is számontartják – különösen a sportolók, a diétázók és az egészségtudatos életmódot követők körében. De vajon mennyibe kerül ma egy kiló csirkemell Európa-szerte? És hova helyezhetjük el Magyarországot az európai árskálán?
A csirkemell sikertörténete: olcsó fehérjéből prémium termék
A csirkemell ma már a csirke legkeresettebb része: bőr és csont nélküli, szinte tiszta izomhús. Ez azonban nem volt mindig így. A második világháborút követően, az iparszerű baromfitartás és a takarmányozási technológiák fejlődésével vált elérhetővé tömegesen – gyorsan, olcsón és nagy mennyiségben. A csirkehús az 1960-as évektől vált megfizethető fehérjeforrássá, majd a '80-as és '90-es években már meghatározó szerepet töltött be az európai étrendben.
Óriási különbségek Európában – hol drága, hol olcsó?
2025-ben a csirkemell ára látványos eltéréseket mutat Európa-szerte:
- Svájcban például egy kiló csirkemell több mint 28 euróba kerül – ez átszámítva mintegy 11 000 forint. Az alpesi országban ez az alapvető élelmiszer valósággal luxuscikké vált.
- Az osztrák, luxemburgi és norvég árak is meghaladják a 13 eurót, ami körülbelül 5000 forintnak felel meg.
- Ezzel szemben Fehéroroszországban kevesebb mint 3 euróba, azaz kb. 1200 forintba kerül egy kiló csirkemell.
- Törökországban és Moldovában is 4–5 euró körüli az ár.
- Magyarország a lista alsó harmadában helyezkedik el: itt egy kiló csirkemell nagyjából 5,5 euró, azaz 2200–2300 forint körül alakul – ez európai szinten olcsónak számít.
A csirkemell ma már a csirke legkeresettebb része – fotó: pexels.com
Itthon kedvenc – de egyre drágább
A magyar vásárlók körében továbbra is a baromfihús a legnépszerűbb, ezen belül is a csirkemell viszi a prímet. A KSH adatai szerint a hazai húsfogyasztás hosszú csökkenő trend után ismét növekedésnek indult, a friss, szárnyas húsok forgalma különösen kimagasló. A csirkemell szinte minden háztartásban megtalálható, és bár továbbra is viszonylag elérhető, ára az elmúlt években meredeken emelkedett.
Az árstop intézkedések során, 2021 őszén a kormány hat termék – köztük a csirkemell – árát a 2021. október 15-i szinten rögzítette. Ezt követte a kötelező akciózás, majd az árstop kivezetése. Bár az árak egy ideig szabályozva voltak, 2023-tól a csirkemell ára érezhetően elszabadult: kilónként 2200 forint fölé emelkedett, és ott is maradt, majd 2024-re már 2300 forint felett jártunk.
Az inflációs hullám, a globális élelmiszerár-emelkedés és a hazai piaci viszonyok együttesen hajtották fel az árakat. A csirkemell – amit korábban a megfizethető, hétköznapi fehérjeforrásként ismertünk – mára sok háztartásban komoly kiadási tétellé vált.
A csirkemell árában tükröződnek azok a globális és hazai gazdasági, társadalmi és politikai folyamatok, amelyek mindennapjainkat is befolyásolják. Az alapanyagok árváltozásai nem pusztán bolti trendek – sokkal inkább gazdasági lenyomatok, amelyek megmutatják, hogyan változik a világ körülöttünk. Éppen ezért fontos odafigyelni ezekre a jelekre, mert sokszor a konyhapulton keresztül kapunk képet a gazdaság valódi állapotáról.
Indexkép: pixabay.com