Egy friss német tanulmány szerint a D-vitamin szintje kulcsszerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.
Több mint 400 ezer ember adatait vizsgálva a kutatók azt találták, hogy az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezőknél jelentősen nő a szívproblémák kockázata. A legalacsonyabb szinten lévőknél 10%-kal emelkedett az érelmeszesedéses betegségek aránya, sőt a halálozási kockázat 35%-kal volt magasabb.
A résztvevők közül sokan D-vitamin-hiányosnak bizonyultak, amit elsősorban a kevés napfény és a hiányos étrend okozhat. A D-vitamin pótlása azonban pozitív hatással volt: a kiegészítőt szedők körében 6–10%-kal csökkent a szívbetegségek előfordulása.
A kutatók hangsúlyozzák a természetes pótlás fontosságát: több időt a napon, és D-vitaminban gazdag ételek – mint a lazac, tojás vagy UV-fénnyel kezelt gombák – fogyasztását ajánlják.
Bár a D-vitamin fontos, nem csodaszer: a teljes szívvédelemhez más tápanyagokra, mozgásra és megfelelő életmódra is szükség van.
Forrás: eatingwell.com
Indexkép: Shutterstock