A zöldségek és gyümölcsök egészségesek. Azonban, ha nem figyelünk oda, akár még meg is betegedhetünk tőlük. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogyan fogyasztjuk őket. Mert nagyon fontos, hogy mit és hogyan mosol meg! Gyerekkorunkban nem véletlenül hallottuk ugyanis, hogy mossunk kezet étkezés előtt, és hogy mindig mossuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket, mielőtt elfogyasztjuk azokat. Felnőttként azonban gyakran megfeledkezünk ezekről az intelmekről, pedig ezek óriási hatással lehetnek az egészségünkre.
Nem mindegy, hogyan mosod meg a zöldségeket és gyümölcsöket
A mosatlan zöldség és gyümölcs óriási kockázatot jelenthet egészségünk számára. De az sem elég, ha simán leöblítjük, hiszen ezzel még egyáltalán nem védtük meg magunkat a különféle baktériumoktól.
Persze a legideálisabb, ha az otthon termett zöldséget és gyümölcsöt fogyasztjuk, bár ezesetben sem szabad megfeledkeznünk a tisztításukról. Ennek az az oka, hogy elég sok minden történhetett velük, még ha nem is láttuk azt. A por, különféle kártevők, vagy akár a házikedvenceink is kapcsolatba kerülhetnek a kertünkben termett zöldségekkel és gyümölcsökkel, azért érdemes azokat is megmosni fogyasztás előtt.
De azt se felejtsük el, hogy a talajból számos olyan anyag kerülhet a zöldségek és a gyümölcsök felszínére, amelyek komoly betegségeket tudnak okozni. Akár a termesztés során is rákerülhetnek ezek, de a szállítás alatt is, és akkor is, amikor már a boltban van, és sokan megfogdossák.
Egy almát például érdemes a folyóvíz alatt alaposan átdörzsölni és leöblíteni. Fontos, hogy az öblítést tisztára törlés is kövesse, amit a legjobb tiszta papírtörlővel megtenni, hiszen a konyharuha felületén is maradhattak olyan baktériumok, amelyek az ételre kerülve betegségeket okozhatnak.
Azonban vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyeket nem lehet alaposan átdörzsölni. Ilyenek például a különféle bogyós gyümölcsök. A málna, vagy az eper esetében is fontos, hogy tisztán kerüljenek a tányérunkra, ehhez pedig a legjobb módszer, ha közvetlenül az étkezés előtt, nagyon alaposan átöblítjük őket. Azért fontos, hogy ez rögtön az étkezés előtt történjen, mert a nedvesség elősegítheti a baktériumok szaporodását, így fontos, hogy ne álljon sokáig a vizes gyümölcs.
Az eszközökre is figyeljünk oda
Nem csak a gyümölcsök és a zöldségek, de az őket körülvevő eszközök is hordozhatnak baktériumokat. A vízcsap fogója, a tányér, a szűrőedény, a kezünk az evőeszköz, a sort pedig még bőven lehetne folytatni. Ha a koszos zöldség után megfogjuk a tányért, amibe majd a tiszta zöldség kerül, a baktériumok a kezünkön át könnyen átjuthatnak arra, így a zöldség a mosás után fertőzött tányérra kerülhet. Éppen ezért fontos, hogy a tiszta étel tiszta edényre kerüljön, és hogy kezünk tisztaságára is legyünk folyamatosan figyelemmel.
Vigyázzunk a csomagolt termékekkel is
Habár az előrecsomagolt termékeket valószínűleg jóval kevesebben fogdossák meg, mint szabadon elérhető társaikat, akkor sem nevezhetjük azokat tisztának. Egyrészt a csomagolásuk is szennyezett lehet, másrészt a benne lévő zöldségeket és gyümölcsöket és megfogták már, mielőtt becsomagolták volna azokat.
A vásárlás során is sokan megfogdossák a zöldségeket, gyümölcsöket, így mindenképp tisztítsuk meg azokat. Fotó: Shutterstock
Ugyanígy ügyelni kell rá, hogy a frissen szedett gyümölcs és zöldség is mindig meg legyen mosva fogyasztás előtt. Ha ellenőrzött helyről származik, elégséges az alapos mosás és kézzel történő dörzsölés, majd a szárítás. Az alapos mosás nem csak a földdel szennyezett vagy kézzel terjedő kórokozók ellen adhat védelmet, de a növényvédő-, gombaölő- és felületkezelő szerek maradékát is el tudjuk vele távolítani.
Így lesznek biztonságosak és tiszták
A salátafélékről távolítsunk el pár külső levelet, hiszen ezek vannak legjobban kitéve a szennyeződéseknek, és ez érintkezik leginkább a talajjal és a kártevőkkel. A gyökérzöldségeket és a burgonyát akkor is érdemes megmosni, ha mosottan vásároltuk meg, hiszen ezeknek a külső felületén ugyanúgy megtalálhatók a baktériumok.
A banán héján rengeteg felületkezelő anyag és baktérium lehet, amely a kezünkre kerül a hámozás során, és óhatatlanul rá tud kerülni a gyümölcsre is, amit el fogunk fogyasztani. Éppen ezért a banánt is mossuk meg és töröljük szárazra fogyasztás előtt.
A távolról érkező zöldségek és főleg a déligyümölcsök esetében fontos tudni, hogy ahhoz, hogy a hosszú szállítási idő miatt ne romoljanak meg, mire ideérnek, számos felületkezelő anyag lehet a héjukon. A külső felületkezelést engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerekkel és viaszbevonással végzik. Az, hogy a gyümölcsöt csak viaszréteggel, vagy növényvédő-szerrel is kezelték, megtalálható a rajta lévő címkén, így azt minden esetben érdemes megnézni. Ebben az esetben a gyümölcs és zöldség héját nem érdemes elfogyasztani.
Azonban némelyik zöldség és gyümölcs esetében jobb, ha nem hámozzuk meg azokat, hiszen így rengeteg vitamint és ásványi anyagot veszíthetünk el. De akár hámozzuk, akár nem, a hámozás egészen biztosan nem helyettesíti az alapos tisztítást.