A csalán a legtöbb kertben ott van, ingyen, mégsem örülünk neki. Sőt, a legtöbben inkább el szeretnénk tüntetni onnan. Pedig nem érdemes lemondani róla. Azon túl, hogy igazán finom és egészséges, még a kertünkben is nagyon sokat tud segíteni nekünk a csalán.



Ezért egyél sok csalánt!

A csalánra sokan gyomnövényként tekintenek, pedig igazán hasznos. Azon túl, hogy kiválóan helyettesítheti a spenótot, hiszen több benne a vas, még nagyon finom és egészséges is.  Ráadásul a vas mellett további fontos tápanyagok is vannak benne, mint amilyen a C-vitamin és kalcium. Fogyaszthatjuk főzve, sütve, készíthetünk belőle italt, levest, péksüteményt. A csalán kiemelkedően magas C-, B-, K- vitamin tartalma mellett rengeteg ásványi sót és csersavat is  tartalmaz, melyek kiválóak az egészségünk megőrzésének szempontjából. Nagyon régóta alkalmazzák a csalánnal végzett urkulációt, vagyis a reumás testrész csalánnal való megcsapkodását, de a szépségiparban is alkalmazzák. 

A magas vérnyomás és a hólyaghurut kezelésében is számíthatunk rá. Sőt, hajszeszt is készítenek belőle, hiszen még a hajhullást és a korpásodást is csökkenti. Elősegíti a máj természetes méregtelenítő funkcióit, Gyulladáscsökkentő hatása révén segít leküzdeni a szénanátha kellemetlen tüneteit, vérzéscsökkentő hatása miatt pedig műtéteknél is segítségül hívják. 

A csalánleveleknek vizelethajtó hatása is van, ezen kívül remek vértisztító, salaktalanító és méregtelenítő. Mivel fokozza a vese működését, így csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékony a köszvény, az ízületi gyulladások és a reumatikus megbetegedés kezelésére.




Annak, aki hajlamos vese- és hólyagkő képződésre, nagyon ajánlatos a csalánból készült tea fogyasztása, amely emellett még élénkítő hatással is bír. Megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, csökkenti a vércukor szintet, Fokozza a szervezet ellenálló képességét és hatásos az allergiás megbetegedések leküzdésében is. A friss csalánból készített csalánlevet vízzel összekeverve fogyaszthatjuk, de segít az ekcéma és a pikkelysömör kezelésében is. Gargalizálhatunk vele torokfájás esetén, de a hajunknak is jót tesz, hiszen ha leöblítjük vele, csökkenti a korpásodást és a hajhullást is.


A katicabogár is szereti a csalánt


A csalán igazi katicabogár mágnes. Ez pedig azért hasznos, mivel a katicabogár kedvenc csemegéi közé tartoznak a levéltetvek. Egy felnőtt katicabogár a levéltetű lárvájából naponta akár hatvanat is képes elfogyasztani, a csalán pedig igazi mágnesként vonzza a katicákat. Úgyhogy ne irtsd ki a csalánt, hogy a katica ki tudja irtani a levéltetveket.


csalán

A csalán még az omlettet is feldobja. Fotó: Shutterstock


De a csalán közelségének nemcsak a katica örül. A csalán hatására a gyógynövények több illóolajat termelnek, így jóval erősebb lesz az aromájuk. Emellett a csalán hatására az egészségünket javító tulajdonságaik is képesek felerősödni. Azonban arra ügyeljünk, hogy a túl sok csalán el tudja nyomni a körülötte lévő növényeket, így mindig ügyeljünk rá, hogy ne tudjon túlságosan elszaporodni.


A csalán nitrofrekvens növény, vagyis kedveli a nitrogénben gazdag talajt. Így kiválóan jelzi, milyen a talaj a kedvünkben. Ahol a legtöbb csalán a kertben, ott ugyanis a talaj dúskál nitrogénben, így telepítsük oda a veteményest. 

A kertünk is számíthat a csalánra


A csalán levelei és szárai igazán értékes anyagokat tartalmaznak a kerti növényeink számára. Rengeteg káliumot, magnéziumot, nitrogént, foszfort, vasat tartalmaznak, emellett dúskálnak A-, B-, C- és K- vitaminokban és szerves savakban, így kiváló részét képezik a komposztnak.

A belőle készült csalánlé ráadásul kiváló permetezőszer. Nem lesz olyan bombabiztos, mint egy hagyományos vegyszer, de ha rendszeresen alkalmazzuk és időben csípjük el a betegségeket és kártevőket, amelyek ellen fel akarjuk venni a harcot, igazán hasznos tud lenni.


Az elkészítése nagyon egyszerű, azonban a sok előny mellett tudnunk kell, hogy van egy hátránya is, mert mérhetetlenül büdös. De mint tudjuk, nincsen rózsa tövis nélkül, úgyhogy ez ne tántorítson el bennünket. Bánjunk kesztyűs kézzel a csalánnal, vagyis vegyünk fel egy vastag kesztyűt, mielőtt nekilátunk a folyamatnak. Nem árt, ha hosszúujjú felsőben közelítjük meg, és hosszú nadrágban, mert különben csípős élményben lehet részünk.


A csalánról még a virágzás előtt szedjük le a leveleket és a szárral együtt aprítsuk fel. Egy kilogramm csalánhoz adjunk 10 liter vizet. Tegyük egy hordóba, vagy egyéb edénybe, azonban ez ne fém legyen, mert az erjedés során az oldat reakcióba léphet vele. Mivel nem kellemes az illata, a háztól távolra tegyük az edényt.


Ha pedig nem akarunk túl sok időt szánni a folyamatra, és ráérünk kivárni, akkor egyben is beletehetjük a csalánt egy hordóba, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Az erjedés során hab fog képződni, így fontos, hogy az edényt ne engedjük tele vízzel. A legjobb, ha esővizet használunk, de ha nem áll rendelkezésünkre, akkor hagyjuk 2 napig állni a csapvizet, hogy a klór teljesen eltűnhessen belőle, és utána öntsük rá a csalánra. Ne takarjuk le, még ha ez a szagok miatt vonzó megoldásnak is tűnhet, hiszen az oxigén szükséges az erjedési folyamatokhoz. Azonban fedjük le egy ráccsal, hogy nehogy egy állat beleessen.


Az oldatot naponta egyszer keverjük át alaposan. Ha nagyon nem bírjuk a szagot, tegyünk a tetejére 1-2 marék kőzetőrleményt. Körülbelül két hét múlva az oldat sötétebbé válik, és nem fog habzani. Ekkor készült el a csalánlé. Fedjük le, hogy jó sokáig rendelkezésünkre tudjon állni.

A növények azért is hálásak lesznek a csalánlével történő kezelésnek, mert hatására jóval életerősebbé fognak válni, így ellenálóbbak lesznek a különféle kártevőkkel és megbetegedésekkel szemben. A rendszeres kezelés hatására ráadásul a bőrszövetük megvastagszik, így a gombabetegségek is sokkal nehezebben tudják megtámadni őket, és a kártevőknek is izmosodni kell, ha át akarnak jutni a leveleken.

A csalánt tehát érdemes fogyasztani és a segítségét kérni.