Egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy az étkezésünk nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is jelentős hatással van. A kutatások szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek – mint a chipsek, készételek vagy cukros italok – rendszeres fogyasztása növelheti a szorongás és depresszió kockázatát. Ezzel szemben a mediterrán étrend, amely zöldségekben, halkban és olívaolajban gazdag, segíthet megelőzni a lelki problémákat.

Wolfgang Marx, a Food & Mood Centre kutatója szerint az étkezési szokásaink ugyanúgy befolyásolják agyunk működését, mint a szívünk vagy vércukorszintünk állapotát. Egy 2024-es tanulmány szerint például azok, akik több feldolgozott ételt esznek, 48%-kal nagyobb eséllyel lesznek szorongók, míg 22%-kal nő náluk a depresszió kockázata.

A hangulatjavító étrendek közé tartozik a mediterrán diéta mellett a hüvelyesekben, joghurtban és halakban gazdag táplálkozás is. Ezek az élelmiszerek nemcsak táplálnak, de gyulladáscsökkentő és idegrendszert támogató hatásuk is van. A bélflóra egészsége – amit a fermentált ételek, például a kimchi is támogatnak – szintén kulcsszerepet játszik abban, hogyan érezzük magunkat mentálisan.

A jó étrend fokozhatja a szerotonin- és dopaminszintet, ami közvetlenül hat a hangulatunkra. Emellett támogatja az agyi neurotróf faktor (BDNF) termelődését is, ami szintén pozitív hatással van a közérzetünkre.

Összefoglalva: ha jobban akarjuk érezni magunkat lelkileg is, érdemes odafigyelni arra, mi kerül a tányérunkra!

Forrás: nationalgeographic.com

Indexkép: Shutterstock