A céklalé nemcsak élénk színével hívja fel magára a figyelmet, hanem most már tudományos bizonyíték is van arra, hogy hatékony lehet a magas vérnyomás ellen – különösen idősebb korban.

Az Exeteri Egyetem friss kutatásában 60 év felettieket és fiatalabbakat vizsgáltak: mindannyian napi kétszer ittak koncentrált, nitrátban gazdag céklalevet két héten keresztül. Ezután placebo italt kaptak, hogy a különbségek egyértelműek legyenek.

Az eredmények meglepőek: az idősebb csoportnál jelentős vérnyomáscsökkenést tapasztaltak. De nem a nitrát maga a kulcs – hanem az a láncreakció, amit a szájban élő baktériumok indítanak be. Ezek az apró segítők nitrogén-oxiddá alakítják a nitrátot, ami tágítja az ereket. Ráadásul a nitrátos kúra javította a szájflóra összetételét is: nőtt a jótékony baktériumok aránya, csökkent a károsaké.

céklalé

A céklalé hatékonyan csökkenti a vérnyomást – fotó: Shutterstock

Ha valaki nem kedveli a céklalé ízét, jó hír, hogy a spenót, a zeller vagy a rukkola is gazdag nitrátban.

A cékla mellett szól az is, hogy könnyen beszerezhető, sőt akár otthon is termeszthető. Egy kis narancslé vagy gyömbér hozzáadásával pedig nemcsak egészséges, de igazán finom is lehet.

Forrás: divany.hu