A pálmaolaj az elmúlt évek egyik legellentmondásosabb alapanyagává vált: szinte mindenhol ott van, hiszen jelenleg a legolcsóbban előállítható növényi olaj a világon, azonban az előállítása hatalmas károkat okoz a bolygó számára.

Az esőerdők kiirtása, veszélyeztetett fajok – például az orangutánok – élőhelyének eltűnése sokakat aggaszt. Éppen ezért egyre sürgetőbb, hogy fenntartható alternatívát találjunk. Most úgy tűnik, az élesztő lehet a kulcs a megoldáshoz!

Az élesztő nem újonc a konyhában vagy a laborban – a kenyér, a sör, a bor is nagymértékben neki köszönhető. De mi van akkor, ha ennél még többre képes?

Kiderült: a tudósok által módosított élesztőtörzsek képesek olyan zsírsavakat előállítani, amelyek kémiai összetétele és tulajdonságai hasonlítanak a pálmaolajhoz. A termelés ipari fermentorokban történik, így nincs szükség ültetvényekre vagy erdőirtásra. Ráadásul kevesebb víz kell hozzá, sőt idővel akár mezőgazdasági hulladékkal is „etethető" lehet.

A legjobb hír? Ízre és állagra is nagyon közel áll az eredetihez. Így nem kell lemondanunk a kedvenc csokinkról vagy kekszünkről – csak épp fenntarthatóbban készülnek majd.

A technológia még kísérleti fázisban van, de az érdeklődés máris hatalmas. Ha sikerül ipari szinten is versenyképessé tenni, az élesztőalapú olaj hamarosan új sztár lehet az élelmiszeriparban – és akár a bolygó jövőjének egyik megmentője is.

Forrás: termeszeti.hu